Beszállítóknak

Beszállítóinknak

Lidl a magyar beszállítókért

A Lidl Magyarország számára kiemelten fontosak a hazai értékek, ezért kilenc évvel ezelőtt elindítottuk a Lidl a magyar beszállítókért programunkat, azzal a céllal, hogy még több magyar beszállítótól származó terméket kínálhassunk vásárlóinknak, és még több hazai beszállítóval tudjunk együttműködni.

Ennek eredményeként az indulást követő két évben 1700 féle hazai beszerzésű termékkel gazdagodott a szortiment, 154 új magyar taggal bővült a beszállítói hálózat, a hazai beszerzésű termékek forgalma pedig 45 százalékkal magasabb, mint a program indulását megelőzően.

Ma már közel 469 hazai vállalkozással működünk együtt és vásárlóink évente közel 4000 hazai terméket találhatnak meg a polcokon.

Célunk, hogy tovább növeljük ezt a számot és még több hazai vállalkozással alakítsunk ki partneri együttműködést. A program sikerességét alátámasztja az a tény is, hogy évről-évre növekszik a magyar beszállítóktól vásárolt élelmiszerek beszerzési értéke, ami 2020-ban közel 22 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Számunkra fontos az is, hogy hosszútávon biztos üzleti partnerként álljunk beszállítóink mellett, ami egyrészt stabil bevételi forrást jelent számukra, másrészt pedig folyamatos fejlődési lehetőséget biztosítsunk számukra.

A Lidl a magyar beszállítókért programunkban célként határoztuk meg a magyar vállalkozások fejlődésének támogatását a hazai megjelenés mellett az exportpiacokon való megjelenésben is. Ennek eredményét egyre több hazai termelő érzi: míg a 2013-as induláskor 36 magyar kereskedő 106 terméke jutott el 9 ország Lidl-áruházaiba, addig ma már ennek többszöröse: 2021-ben 170 beszállító 726 terméke gazdagította a kínálatot 28 országban.

Sőt, az elmúlt gazdasági évben 81 milliárd Forint értékben exportáltak a hazai termelők a Lidl hálózatán keresztül, ami 26,5 százalékos növekedést jelent az azt megelőző gazdasági évhez képest. A Lidl által biztosított exportpiacokra kijutó magyar áruk között a legnépszerűbbek a tej és a tejtermékek, az olajok, a különféle rágcsálnivalók, az állateledelek és a friss húsok.

Lidl Beszállítói Akadémia

Lidl Akadémia Plusz

A hazai termelők támogatására és beszállítói partnerkörének további bővítésére a Lidl Magyarország ’Lidl Akadémia Plusz’ néven komplex edukációs programot indított 2020-ban. A képzés középpontjában a leendő partnerek fejlesztése állt, ahol a programba becsatlakozó piaci szereplők nemcsak a szektorra koncentráló szakmai előadásokon és fórumokon vehettek részt, hanem a képzés részeként a piacon egyedülálló beszállítói kézikönyvet is kézhez kaptak.

A Lidl Akadémia Plusz a „Lidl a magyar beszállítókért” program részeként egy olyan komplex szolgáltatást nyújtó többlépcsős edukációs program, ahol a beszállítói partnerek közel egy év alatt négy, a friss árucsoportok egyes termékköreire - úgy, mint a hús és húskészítmények, pékáruk és sütőipari termékek, tej- és tejtermékek, valamint mentes és funkcionális termékek - fókuszáló szakmai előadásokon vehettek részt és személyesen egyeztethettek a piac képviselőivel, tehették fel kérdéseiket az őket érintő és érdeklő témákban.

Lidl Akadémia Plusz eredmények

A négy eseményen több mint 150 hazai cég vett részt, akik közül néhány vállalkozással már időközben partneri kapcsolat is született és termékeik elérhetőek a Lidl állandó kínálatában, másokkal pedig tárgyalás alatt van az együttműködés lehetősége. A program újdonságaként készült egy 80 oldalas, gyakorlati szempontok alapján készült átfogó szakmai kiadvány, a „Lidl beszállítói kézikönyv”, amely részletes útmutatót ad a leendő partner számára arról, hogyan válhat egy országos lefedettséggel rendelkező áruházlánc partnerévé. A programban résztvevők ezeken felül heti rendszerességgel kaptak hírleveleket, amelyekben a friss áruk piacát érintő aktuális kérdésekről is elsőkézből tájékozódhattak.
Az így szerzett tudás és támogatás pedig elősegíti azt, hogy minél értékesebb és felkészültebb beszállítói legyenek a vállalat számára, ami kölcsönös előnyökkel jár mindkét fél számára.

Miért legyen beszállító?

Lidl a magyar beszállítókért
  • országos piacot biztosítunk beszállítóinak,
  • kiszámítható, korrekt partnerséget nyújtúnk,
  • partnerek vagyunk a kapacitásnövelésben és a fejlődésben,
  • hosszú távon gondolkodunk,
  • lehetőséget biztosítunk a kis-és középvállalkozások számára, hogy tovább bővüljenek, nagyobbakká váljanak, ezáltal működésük kiszámítható és stabil legyen,
  • a nemzetközi piacra lépés lehetőségét kínáljuk: beszállítóink csatlakozhatnak a Lidl nemzetközi hálózatához, mely magában foglalja a lehetőséget, hogy a sikeres magyarországi együttműködést követően termékeik megjelenhessenek más országok Lidl áruházainak polcain is.

Minőségbiztosítás

A Lidl részére történő beszállítás feltétele elsődlegesen az IFS (Higher level) szabvány követelményei szerint tanúsított minőségirányítási rendszer működtetése, azonban a Lidl a BRC (Grade A) vagy az FSSC tanúsítványokat is elfogadja.
A rendelkezésre álló tanúsítványoktól függetlenül a Lidl megbízásából független, akkreditált tanúsító szervezetek előre be nem jelentett auditokat hajtanak végre a beszállító minden olyan telephelyén, ahol a Lidl részére sajátmárkás élelmiszer-előállítást végeznek. Az auditok gyakoriságát a Lidl élelmiszerbiztonsági kockázatelemzés alapján határozza meg.

Auditok a Lidl-nél

A Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (BRC) Globális élelmiszer-biztonsági szabványát (Global Standard for Food Safety) azért fejlesztették ki, hogy egységes követelményeket támasszon a brit kiskereskedőknek beszállító élelmiszeripari cégek számára.
A BRC szabványban szereplő követelmények kapcsolódnak a dokumentált minőségirányítási rendszerhez és a HACCP rendszerhez, amelyet részletes előfeltétel-programok támasztanak alá, melyek részét képezik a GMP (Jó Gyártási Gyakorlat), a GLP (Jó Laboratóriumi Gyakorlat) és a GHP (Jó Higiéniai Gyakorlat) követelményrendszerek. A szabvány kiterjed a termékbiztonságra, valamint előírja az üzemi környezeti előírások, termékek, folyamatok és emberi erőforrás ellenőrzését.

Az FSSC 22000 (Food System Safety Certification) az élelmiszergyártók számára készült legújabb, átfogó élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerszabvány, amely teljes mértékben integrálja az ISO 22000 szabványt, a szektor-specifikus előfeltételi programokat (PRP-ket), a HACCP-t és a CODEX alkalmazási lépéseit, kiegészülve a PAS 220 előírásaival.
Az FSSC 22000 nemzetközileg elismert szabvány segítségével a gyártók több globális kiskereskedelmi vállalkozás és nagy sajátmárkás élelmiszeripari társaság követelményeinek is eleget tudnak tenni.

Az IFS (International Featured Standards) Food szabványt német, francia és olasz kiskereskedelmi vállalatok hozták létre azzal a céllal, hogy egységes minőségi követelményeket érvényesítsenek a beszállított sajátmárkás termékekkel szemben. A követelményrendszer átfogja az élelmiszer-előállítás teljes folyamatát. Következetes és átlátható ellenőrzési rendszerként célja a folyamatok optimalizálása és a fokozott élelmiszerbiztonság, valamint nagy hangsúlyt fektet a HACCP, a higiénia és minőségirányítás előírásaira.

Adatvédelmi tájékoztató üzleti partnereknek

Jelen fejezet akkor érvényes, ha Ön kapcsolatba lép velünk, egymással tárgyalásokat kezdeményezünk, folytatunk vagy  szerződéses kapcsolatba kerülünk és ezzel összefüggésben személyes adatok kerülnek átadásra, kezelésre. A jogalapot jelen esetben is a GDPR (általános adatvédelmi rendelet) biztosítja. Hogy pontosan milyen adatok is kerülnek kezelésre, feldolgozásra, azt minden esetben az adott szolgáltatás, szerződéses jogviszony határozza meg. Ettől függ az is, hogy jelen fejezet mely része vonatkozik az Önnel fennálló adatkezelésre.

Informationen über die Datenverarbeitung

Wir informieren Sie, dass Lidl Magyarország Bt. (1037 Budapest, Rádl árok 6) als Verantwortlicher (nachfolgend: Verantwortlicher) wegen den Vertragsverhältnis zwischen Verantwortlicher und Ihre Gesellschaft oder von Ihnen vertretene Unternehmen folgende personenbezogene Daten verarbeitet: vollständige Name, Arbeitsplatz, Organisationseinheit, Position, E-Mail-Adresse des Arbeitsplatzes, Telefonnummer des Arbeitsplatzes der Vertreter, Kontaktpersonen und andere natürliche Personen (zusammen: Betroffene).

Information on processing of personal data

We hereby inform you, that within the contractual relationship between Lidl Magyarország Bt. (1037 Budapest, Rádl árok 6.) and Yourself, or the organization represented by You, Lidl, as data controller (hereinafter: Controller) processes personal data belonging in the following categories: Full name, workplace, department, position, work e-mail and work phone number of representatives, contact people and other natural persons.

Kapcsolat

Beszállítói aloldalunkat azért hoztuk létre, hogy leendő partnereink számára könnyedén elérhetőek legyünk. A különböző menüpontokat böngészve Ön is megtudhatja, hogyan válhat a Lidl beszállítójává. S amennyiben az együttműködés mellett dönt írjon a beszallito@lidl.hu e-mail címre, ahol biztos lehet abban, hogy bemutatkozó anyaga célzottan jut el hozzánk, egyenesen az illetékes beszerző asztalára.

E-mail: beszallito@lidl.hu