Adatkezelési tájékoztató

 

Kedves Látogató!

Köszönjük érdeklődését a Lidl, mint adatkezelő által üzemeltetett honlapok (www.lidl.hu) használata során felmerülő adatvédelmi tudnivalók iránt. Célunk, hogy honlapjaink látogatásakor minden esetben kellemesen és biztonságban érezze magát, ezért arra törekedtünk, hogy egy átlátható, egyértelmű és teljes körű tájékoztatást nyújtsunk a Lidl adatkezelési tevékenységéről.

Ez az adatvédelmi tájékoztató minden információt tartalmaz arról, hogy személyes adataidat a honlapjaink látogatása, használata során a Lidl hogyan használja, gyűjti, tárolja, együttesen kezeli. Hogy mindjárt az elején rögzítsük, a személyes adatok olyan információk, amelyek közvetlenül vagy közvetve az Ön személyére vonatkoznak, illetve az Ön személyéhez rendelhetők. A személyes adatok kezelésének a terjedelmét minden esetben Ön tudja meghatározni illetve szabályozni. Hogy hogyan is történhet ez, arra szintén a jelen tájékoztató ad információkat. Az adatvédelem és így a Lidl adatkezelési tájékoztatójának a törvényi alapját elsősorban a 2018. május 25. napjától alkalmazandó általános adatvédelmi rendelet (GDPR) képezi.

A Lidl honlapjának használata során információk (melyek lehetnek akár személyes adatok is pl. IP-cím) cserélődnek az Ön berendezése (pl. asztali számítógép, laptop és egyéb technikai eszközök, együttesen: berendezések) illetve a Lidl szervere között. Az így kapott információkat leginkább honlapunk felhasználóbarát optimalizálására vagy az Ön berendezésének böngészőjében reklám megjelenítésére használjuk.

I. Áttekintés

 

1.    Honlapunk lehívása, honlap használat

A honlapunk lehívásával kezelt információk köre (log fájl formájában) a következők:
•    a felhasználó internetkapcsolattal rendelkező eszközének/berendezésének IP-címe
•    a használat napja és időpontja
•    a lekérdezett/lehívott adatállomány neve és URL-je
•    az a honlap/applikáció, amelyről a  honlapunkra érkezett (referrer URL)
•    az alkalmazott böngésző és adott esetben az Ön internetkapcsolattal rendelkező számítógépének operációs rendszere és internetszolgáltatójának neve

A honlap használattal kezelt személyes adatok adatkezelési célja:
•    zökkenőmentes kapcsolatkiépítés biztosítása a Lidl és a felhasználó között
•    honlapjaink/applikációnk kényelmes használatának biztosítása
•    a rendszerbiztonság és stabilitás biztosítása

Amennyiben böngészőjében, illetve berendezésének operációs rendszerében vagy más beállításában hozzájárult az úgynevezett helymeghatározáshoz, úgy a Lidl jogosult  ezt a funkciót is használni annak érdekében, hogy az aktuális tartózkodási helyéhez kapcsolódó, egyénre szabott szolgáltatásokat (pl. a legközelebbi üzlet helye, üzletben elérhető akciók) kínálhassunk Önnek. A tartózkodási helyére vonatkozó ilyennemű adatkezelés kizárólag az itt említett szolgáltatás nyújtása céljából történik.

A honlap használattal kezelt adatok adatkezelési jogalapja:
Az IP-cím kezelésének jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontja, azaz a Lidl jogos érdeke.
A honlap használattal kezelt adatok adatkezelési címzettjei / címzettek csoportjai:
A fentebb részletezett adatok tekintetében harmadik fél felé történő továbbítás nem történik.
A honlap használattal megvalósuló adatkezelés tárolási idője / a tárolási időtartam meghatározásának kritériumai:
Az adatok (pl.: IP-cím) 30 napos időtartamra kerülnek tárolásra, majd azt követően automatikusan törlődnek. A helymeghatározási adatok honlapunk használatát követően automatikusan törlésre kerülnek.

2.    Kapcsolatfelvétel  

Az adatkezelés céljai/jogalapja:
A Lidl honlapján elérhető e-mail címen (sajto@lidl.hu) illetve közzétett kapcsolati telefonszámon keresztül megadott személyes adatokat (pl. név, cím, elérhetőségi adatok, e-mail cím, egyéb önkéntesen megadott személyes adat) természetesen bizalmasan kezeljük. Megadott adatait minden esetben kizárólag megkereséséhez közvetlenül kapcsolható célból (pl.: tájékoztatás, általános információadás)  kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének a) pontja.
Tárolási időtartam / a tárolási időtartam meghatározásának kritériumai:
Megkereséseinek törlési ideje: 30 nap.  

3.    Online megjelenés és honlap-optimalizálás
3.1.    Sütik – Általános tudnivalók

A GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontja alapján honlapunkon úgynevezett sütiket használunk. A honlapunk optimalizálásával kapcsolatos érdekünk a fenti rendelkezés értelmében jogos érdeknek minősül. A sütik olyan kis adatcsomagok, amelyek honlapunk látogatása közben kerülnek tárolásra az Ön berendezésén. A sütik az Ön berendezéseiben nem okoznak kárt, azok nem tartalmaznak vírusokat, trójait vagy egyéb káros szoftvereket. A sütiben tárolt információk az adott berendezésen rögzülnek. Ez mindazonáltal nem jelenti azt, hogy a sütik révén közvetlenül azonosíthatjuk Önt. A sütik alkalmazásának egyik célja, hogy kínálatunkat megfelelőbben alakíthassuk az Ön számára. Ehhez úgynevezett munkamenet sütiket alkalmazunk, amelyekkel fel tudjuk ismerni, látogatta-e már honlapunk bizonyos oldalait. A munkamenet sütik a honlapról való kilépést követően automatikusan törlődnek. Ezen túlmenően a felhasználóbarát működés érdekében ideiglenes sütiket is használunk, amelyek meghatározott időszakra tárolódnak az Ön berendezésein. Az ideiglenes sütik segítségével amikor Ön a honlapjainkat ismét felkeresi, úgy automatikusan felismerésre kerül, hogy Ön korábban már látogatta oldalunkat, milyen beállításokat használt, így ezeket a lépéseket nem kell újra megtennie.
A sütik használatának másik célja, hogy honlapunk felhasználóbarát működése, ajánlataink optimalizálása, valamint kifejezetten az Ön igényeire szabott ajánlatok küldése végett statisztikát készítsünk. Ezek a sütik honlapunk újabb felkeresésekor lehetővé teszik számunkra annak automatikus felismerését, hogy Ön korábban már látogatta oldalunkat. Felhívjuk figyelmét, hogy a legtöbb böngésző automatikusan elfogadja a sütiket. Böngészőjét mindazonáltal beállíthatja úgy, hogy számítógépén ne rögzülhessenek sütik, vagy új süti elhelyezése előtt mindig jelenjen meg figyelmeztetés. A sütik teljes körű deaktiválása azt eredményezheti, hogy a jövőben nem tudja a honlapunk minden funkcióját teljes körűen használni.
Az alkalmazott sütikre vonatkozó további információkat (pl. részletes tárolási időtartamok) és azok letiltásának lehetőségeit tartalmazó leírásokat a Süti-szabályzat menüpont alatt találja.

3.2.    Google Analytics

Az adatkezelés céljai/jogalapja:
Honlapunk igény szerinti kialakításának és folyamatos optimalizálásának céljából a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontja értelmében igénybe vesszük a Google Inc. („Google”) Google Analytics webelemző szolgáltatását. Jogos érdekünk a jelen fejezetben bemutatott célokból következik. Ebben az esetben úgy nevezett álnevesített felhasználói profilokat hozunk létre és sütiket alkalmazunk. A süti az alábbi információkat állítja elő a Lidl honlapok Ön által történő használatával kapcsolatban:
•    böngésző típusa, verziószáma
•    alkalmazott operációs rendszer
•    referrer URL (az előzőleg meglátogatott honlap, ahonnan a Lidl honlapjaira jutott)
•    a kapcsolódó berendezés IP-címe
•    szerverelérés időpontja.

Az információk honlapjaink használatának kiértékelésére, honlap-tevékenységekről szóló jelentések összeállítására, honlap használattal és internethasználattal kapcsolatos további szolgáltatások és ezen internetoldalak igény szerinti kialakítása céljával történő nyújtására kerülnek felhasználásra. Az IP-címek anonimizálásra kerülnek, így azok személyekhez kapcsolása nem lehetséges (IP-maszkolás).

A sütik elhelyezését böngésző szoftverének megfelelő beállításával megakadályozhatja. Felhívjuk figyelmét, hogy ebben az esetben a honlapunk nem minden funkcióját tudja feltétlenül teljes körűen használni. A fentieken túlmenően a böngészőbővítmény letöltésével és installálásával is megakadályozhatja a sütik által az Ön honlap használatára vonatkozóan előállított információk (beleértve az Ön IP-címének) rögzítését és Google általi feldolgozását. A böngészőbővítmény mellett, különösen mobileszközök böngészői esetén, a Link linkre kattintással akadályozhatja meg a Google Analytics általi rögzítést. Ebben az esetben egy úgy nevezett opt-out jellegű süti elhelyezésére kerül sor, amely megakadályozza adatainak jövőbeli rögzítését a honlap  látogatása során. Az opt-out jellegű süti csak az éppen használt böngészőben és csak a mi honlapunkra érvényes és az Ön eszközén kerül elhelyezésre. További adatvédelmi információkat a Google Analytics szolgáltatással összefüggésben a Google Analytics weboldalán talál.

Címzettek / címzettek csoportjai:
A sütiben tárolt információk – anonimizálva - a Google USA-beli szerverére kerülnek és ott tárolódnak.
Tárolási időtartam / a tárolási időtartam meghatározásának kritériumai:
Az IP-cím anonimizálását (IP-maszkolás) követően azok többé nem hozható kapcsolatba az Ön személyével. A statisztikai célból feldolgozott adatok a Google Analytics rendszerében 14 hónap után törlésre kerülnek.

3.3.    Google Campaign Manager, Display & Video 360, a Studio

Az adatkezelés céljai/jogalapja:
Oldalunkon az ún.  "Campaign Manager, Display & Video 360, Studio" (továbbiakban: Campaign Manager) online marketing eszközt is használjuk, amely a Google Marketing Platform részeként egy Google szolgáltatás. Campaign Manager cookie-kat használ, hogy a felhasználók számára releváns hirdetéseket mutasson, javítsa a reklámkampányokat és elhárítsa ugyanazon hirdetések ismételt lejátszását. A cookie-azonosítónak köszönhetően (süti ID) egy végberendezés (pl. PC, laptop) más weboldalakon is felismerhető lesz és ott az addigi felhasználói viselkedés alapján tud személyre szabott hirdetéseket megjeleníteni. A cookie-k a következő adatokat tárolják: weblap látogatásának időpontja (beleértve a dátumot és az időt), beállított nyelv,  a böngésző típusa, operációs rendszer. A Campaign Manager cookiekban ezenfelül rögzítésre kerülhet, ha Ön meghatározott műveleteket hajtott végre a honlapunkon és, hogy milyen tartalmakkal kerül kapcsolatba, hogy ezután célzott reklámot (akár LIDL domainek között) tudjunk az Ön részére megjeleníteni. Ezen túlmenően a cookie-azonosítók segítségével a  Campaign Manager képes konverziók rögzítésére, amelyek kihatnak a reklám/hirdetésmegjelenítésre. Ez az eset áll fenn, amikor a felhasználó lát egy Campaign Manager hirdetést, majd később ugyanazzal a böngészővel a kereskedő honlapját felhívja/felkeresi és ott valamit vásárol.

Az adatkezelés jogalapja a GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pontja (jogos érdek). Ahogy  Önnek, úgy nekünk is az az érdekünk, hogy ne zavarjuk az Ön számára érdektelen hirdetésmegjelenítésekkel.
Címzettek / címzettek csoportjai:
A használt marketingeszközök miatt böngészője automatikusan létrehoz egy közvetlen kapcsolatot a Google szerverrel - az USA-ban is. A Campaign Manager beépítésével a Google megkapja azt az információt, hogy a weblapunk mely részét nyitotta meg vagy melyik hirdetésre kattintott rá. Ha többet szeretne megtudni a Google Marketing Platformról, látogasson el a https://marketingplatform.google.com/about/ weblapra illetve a Google adatvédelmi irányelveire: https://policies.google.com/privacy. Alternatív megoldásként ellátogathat a Network Advertising Initiative (NAI) webhelyére a http://www.networkadvertising.org. A Google részt vesz az EU-USA Adatvédelmi Pajzsban https://www.privacyshield.gov/EU-US-Framework.

A Campaign Manager deaktiválása

A Campaign Manager használatát többféleképpen megakadályozhatja:

a)    A böngésző szoftverének megfelelő beállításával, különösen a harmadik féltől származó cookie-k letiltásával megakadályozhatja harmadik féltől származó hirdetések fogadását;

b)    konverzió-követéshez alkalmazott cookie-k letiltása úgy, hogy a böngészőjét úgy állítja be, hogy a www.googleadservices.com domainről érkező cookiekat blokkolja, azzal, hogy a beállítás törlődik, ha a sütiket törli.

c)    a szolgáltató érdeklőség alapú hirdetéseinek deaktiválása az alábbi linken keresztül: http://www.aboutads.info/choices, amellett, hogy a beállítás törlésre kerül, a cookie-k törlése során;

d)    a http://www.google.com/settings/ads/plugin  hivatkozás alatt a Firefox, az Internet Explorer vagy a Google Chrome böngészőjében lévő állandó (tartós) deaktiválással.

e)    a https://adssettings.google.com/authenticated  linken keresztül megtekintheti, eltávolíthatja vagy hozzáadhatja azokat a google kategóriákat, amelyek lehetővé teszik, érdeklődésének megfelelő hirdetések megjelenítését. Megakadályozhatja, hogy a Google gyűjtse a cookie-k által generált valamint a webhely használatával kapcsolatos információkat, valamint kezelje ezeket az adatokat, ha a d) pontban nevezett böngésző plugin (bővítmény)  letöltésével és telepítésével a hirdetésmegjelenítéshez szükséges cookie-kat deaktiválja.

4.    Címzettek az EU-n kívül

A jelen tájékoztatóban hivatkozott adatfeldolgozások kivételével adatait nem adjuk tovább az Európai Unión vagy az Európai Gazdasági Térségen kívüli székhellyel rendelkező címzetteknek. Az adatfeldolgozók által végrehajtott adatfeldolgozások az általunk megbízott szolgáltatók szervereire történő adattovábbítást feltételeznek. Ezek a szerverek részben az USA-ban találhatók. Az adattovábbítás az EU és az USA közötti adatátviteli keretrendszer, az úgynevezett Privacy Shield, valamint az Európai Bizottság által elfogadott, adatvédelemre vonatkozó általános szerződési feltételek alapján történik.

5.    Az Ön mint érintett személy jogai
5.1.    Áttekintés

A részünkre adott hozzájárulások visszavonásának jogán kívül Önt a megfelelő törvényi feltételek fennállása esetén az alábbi további jogok illetik meg:
•    az általunk tárolt személyes adataival kapcsolatos tájékoztatáshoz való jog a GDPR 15. cikke alapján
•    a pontatlan adatok helyesbítéséhez vagy a hiányos adatok kiegészítéséhez való jog a GDPR 16. cikke alapján
•    az általunk tárolt adatok törléséhez való a GDPR 17. cikke alapján
•    az adatkezelés korlátozásához való jog a GDPR 18. cikke alapján
•    az adathordozhatósághoz való jog a GDPR 20. cikke alapján
•    a tiltakozáshoz való jog a GDPR 21. cikke alapján.

5.1.1.    Tájékoztatáshoz való jog a GRPD 15. cikke alapján

Ön a GDPR  15. cikk (1) bekezdés alapján kérésre jogosult a személyével kapcsolatban általunk tárolt személyes adatokról térítésmentesen tájékoztatást kapni. Ez elsősorban az alábbiakat jelenti:
•    a személyes adatokkal kapcsolatos adatkezelés céljai
•    az érintett személyes adatok kategóriái
•    azon címzettek, illetve címzettek csoportjai, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják
•    az Önre vonatkozó személyes adatok tárolásának tervezett időtartama, vagy ha ez nem lehetséges, ezen időtartam meghatározásának szempontjai
•    az Önre vonatkozó személyes adatok helyesbítéséhez, törléséhez való jog, az adatkezelés korlátozásához való jog és az adatkezelés elleni tiltakozáshoz való jog
•    felügyeleti hatóságnál való panaszbenyújtás joga
•    az adatok forrására vonatkozó minden elérhető információ, ha az adatokat nem az érintettől gyűjtötték
•    automatizált döntéshozatal, beleértve a profilalkotást a GDPR 22. cikk (1) és (4) bekezdése szerint, valamint legalább ezekben az esetekben megbízható információk az alkalmazott logikáról és az ilyen adatkezelés érintett személyre vonatkozó jelentőségéről és célzott hatásáról.

Ha személyes adatok harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére történő továbbítására kerül sor, Ön jogosult arra, hogy tájékoztatást kapjon a továbbításra vonatkozóan a GDPR 46. cikk szerinti megfelelő garanciákról.

5.1.2.    Helyesbítéshez való jog a GDPR 16. cikke alapján

Ön jogosult arra, hogy az Önre vonatkozó pontatlan személyes adatok haladéktalan helyesbítését kérje tőlünk. Figyelembe véve az adatkezelés célját, Ön jogosult arra, hogy kérje a hiányos személyes adatok – egyebek mellett kiegészítő nyilatkozat útján történő – kiegészítését

5.1.3.    Törléshez való jog a GDPR 17. cikke alapján

Ön jogosult arra, hogy az Önre vonatkozó személyes adatok haladéktalan törlését kérje tőlünk, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:
•    a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték
•    Ön visszavonja a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének a) pontja vagy a GDPR 9. cikk (2) bekezdésének a) pontja értelmében az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja
•    Ön a GDPR 21. cikk (1) vagy (2) bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelés ellen, és a GDPR 21. cikk (1) bekezdés érvénye esetén nem állnak fenn az Ön érdekeivel szemben elsőbbséget élvező jogos indokok az adatkezelésre
•    a személyes adatokat jogellenesen kezelték
•    személyes adatok törlését jogi kötelezettség teljesítése indokolja
•    a személyes adatok gyűjtésére a GDPR 8. cikk (1) bekezdése szerinti információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor.
Amennyiben nyilvánosságra hoztuk a személyes adatait, és azokat törölni vagyunk kötelesek, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével megfelelő lépéseket teszünk annak érdekében, hogy az Ön adatait kezelő harmadik személyeket tájékoztassuk az Ön szóban forgó személyes adatokra mutató linkek vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlésére irányuló kéréséről (elfeledtetéshez való jog).

5.1.4.    Az adatkezelés korlátozásához való jog a GDPR 18. cikke alapján

Ön jogosult arra, hogy az adatkezelés korlátozását kérje tőlünk, ha az alábbi feltételek valamelyike teljesül:
•    Ön vitatja a személyes adatok pontosságát
•    az adatkezelés jogellenes, és Ön az adatok törlése helyett azok felhasználásának korlátozását kéri
•    az adatkezelőnek az adatkezelés megjelölt célja miatt nincs többé szüksége a személyes adatokra, de az érintett jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez igényli azokat; vagy
•    Ön a GDPR 21. cikk (1) bekezdése szerint tiltakozott az adatkezelés ellen, azonban még nem került megállapításra, elsőbbséget élveznek-e az adatkezelő jogos indokai az érintett jogos indokaival szemben.

5.1.5.    Adathordozhatósághoz való jog a GDPR 20. cikk alapján

Ön jogosult arra, hogy az Önre vonatkozó, Ön által rendelkezésünkre bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, továbbá jogosult arra, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa anélkül, hogy ezt akadályoznánk, ha:
•    az adatkezelés a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének a) pontja vagy a 9. cikk (2) bekezdésének a) pontja szerinti hozzájáruláson, vagy a 6. cikk (1) bekezdésének b) pontja szerinti szerződésen alapul és
•    az adatkezelés automatizált módon történik.
Az adatok hordozhatóságához való jog gyakorlása során Ön jogosult arra, hogy – ha ez technikailag megvalósítható – kérje a személyes adatok adatkezelők közötti közvetlen továbbítását.
5.1.6.    Tiltakozáshoz való jog a GDPR 21. cikke alapján
A GDPR  21. cikk (1) bekezdés alapján bármikor tiltakozhat az adatkezelés ellen.
A fenti általános tiltakozási jog érvényes minden, a jelen adatvédelmi tájékoztatóban ismertetett, GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont szerinti adatkezelési cél esetére. Az üzletszerzési célból történő adatkezeléssel kapcsolatos speciális tiltakozási joggal ellentétben a GDPR értelmében csak abban az esetben vagyunk kötelesek az ilyen általános tiltakozást elfogadni, ha Ön az adatkezeléssel szemben elsőbbséget élvező indokokat nevez meg, ilyen lehet például a potenciális élet- vagy egészségügyi veszély. Ezen túlmenően fennáll annak lehetősége, hogy Ön adatvédelmi tisztviselőjéhez vagy az illetékes felügyeleti hatósághoz forduljon.

II. Kapcsolattartók

 

1.    Kapcsolattartók kérdései vagy az adatvédelmi jogok gyakorlásával összefüggésben

A honlappal vagy a Lidl adatkezelésével kapcsolatos jogai (adatvédelmi jogok) gyakorlásával összefüggésben ügyfélszolgálatunkhoz fordulhat az alábbi elérhetőségen:
https://www.lidl.hu/hu/Ugyfelszolgalat-902.htm vagy info@lidl.hu

 

2.    Kapcsolattartók adatvédelmi kérdések esetére

Adatai kezelésével kapcsolatos további kérdések esetén a Lidl adatvédelmi tisztviselőjéhez fordulhat.
Az adatvédelmi felügyeleti hatóságnál való panasztételi jog
Ön a fentieken túl jogosult az illetékes adatvédelmi felügyeleti hatóságnál való panasz nyújtásra. Az illetékes hatóság elérhetősége:
Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (www.naih.hu)

1530  Budapest, Pf.: 5.
Telefon: +36 (1) 391-1400
E-Mail: ugyfelszolgalat@naih.hu

 

III. Adatkezelő neve, elérhetősége, adatvédelmi tisztviselő elérhetősége

A jelen adatvédelmi rendelkezések a Lidl Magyarország Bt. (1037 Budapest, Rádl árok 6.)  („adatkezelő”) által végzett adatkezelésre és a www.lidl.hu weboldalra és aloldalaira alkalmazandók. A Lidl Magyarország Bt. adatvédelmi tisztviselője a fenti postai címen „adatvédelmi tisztviselő részére” címzéssel, illetve az adatvedelem@lidl.hu e-mail címen érhető el.