tbd

A jövő útján – a fenntarthatóbb és egészségesebb kínálatért

Kevesebb cukor, több bio, egyszerűen jobb minőség: minden nap azon dolgozunk, hogy megfeleljünk a saját magunk és vásárlóink által támasztott minőségi elvárásoknak. Ezért olyan termékeket kínálunk, amelyek nemcsak finomak, de jól beilleszthetőek az egészségtudatos táplálkozásba és fenntarthatóbbak is.

A felelősség vállalása a Lidl számára azt jelenti, hogy Önt, mint vásárlót elkísérjük egy fenntarthatóbb és egészségesebb életmód felé vezető úton. Ezért úgy alakítjuk ki kínálatunkat, hogy Önnek jó legyen.

A magas minőségű és fenntarthatóbb termékek egyre növekvő választékával támogatjuk Önt abban, hogy tudatosabb vásárlási döntéseket hozhasson. Ennek érdekében átlátható és hiteles tanúsítványokat és termékjelöléseket használunk, amelyek segítenek a vásárlás során eligazodni.

Támogatjuk vásárlóinkat abban, hogy olyan vásárlási döntéseket hozzanak, amelyek saját egészségüket és a fenntarthatóságot helyezik előtérbe. Ennek feltételeit a felelősen kialakított kínálattal teremtjük meg.

Ezekre a témákra koncentrálunk

Útmutatást nyújtunk a tudatos vásárlás elősegítése érdekében

Sajátmárkás termékeink védjegyei további segítséget nyújtanak a fogyasztóknak, és megerősítik magas minőségi és termékszabványainkat. Ebből a szempontból a legfontosabb három védjegy, amellyel találkozhatnak termékeinken, például a bio, Rainforest Alliance, Fairtrade.

Fentiek mellett más címkékkel is jelöljük élelmiszer és nem-élelmiszer termékeink speciális terméktulajdonságait. A Lidl Magyarország évek óta értékesíti a Lidl saját ruhakollekciójának darabjait. Különféle tanúsítványok igazolják, hogy amellett, hogy ezek a ruhák tökéletesen illeszkednek és kiváló minőségűek, bőrbarát termékek, veszélyes anyagoktól mentesek vagy éppen környezetkímélő gyártási módszerrel készülnek. Emellett az elektronikai cikkeket, háztartási készülékeket, játékokat és bútorokat a Lidl saját belső ellenőrzései mellett független intézetek is széleskörűen tesztelik.

 Átlátható termékjelölés

Egyszerűvé szeretnénk tenni vásárlóink számára a tudatos döntéshozatalt. Ezért termékeinken jól látható módon jelöljük a tápanyag-tartalmat, az allergéneket és a fenntarthatósági védjegyeket. Emellett a helyi jogszabályi előírásokon is túlmutat termékjelölési gyakorlatunk, például a Nutri-Score alkalmazása révén – a beltartalmi értékekkel kapcsolatos további információ –, vagy a V-címkével a vegán és vegetáriánus termékek esetén. 

ASC jelölés

Az ASC (Aquaculture Stewardship Council) független nonprofit szervezet 2010-ben jött létre. Célja, hogy a haltenyésztést világszerte fenntarthatóbbá tegye. A  felelős és fenntartható tengerihal halászatot jelöli, a termékek előállítása átlátható és teljes mértékben nyomon követhető. A vásárló az ASC-logó láttán is biztos lehet, hogy a hal- és tenger állatainak tenyésztésére és a feldolgozása során környezetvédelemre és szociális sztenderdekre vonatkozó szigorú előírásokat betartották.

Cradle2Cradle

A Cradle to Cradle Certified™ termékszabvány az ipar különböző területein található újrahasznosítható termékek tanúsítására alkalmazható, úgy mint a textilek, fogyasztási eszközök, kozmetikumok és csomagolások. A Cradle to Cradle terméktanúsításhoz a termékeket öt kategóriában értékelik: anyagegészségügy, anyagújrafelhasználás, megújuló energia felhasználása, vízgazdálkodás és társadalmi felelősségvállalás. A minősítést a Cradle to Cradle Products Innovation Institute öt fokozatban: alap, bronz, ezüst, arany és platina lehet elérni, attól függően, hogy a termék milyen teljesítményt nyújt a különböző kategóriákban. A szabványt William McDonough és Dr. Michael Braungart dolgozta ki. A Cradle to Cradle Products Innovation Institute központja a kaliforniai Oaklandben található, irodái pedig Washington DC-ben és Amszterdamban vannak.

EU ökocímke

Az EU ökocímke egy nemzetközi környezeti címke, amelyet valamennyi uniós tagállamban, valamint Törökországban, Norvégiában, Izlandon és Svájcban is elismernek. Az uniós ökocímke célja a fogyasztók pontos, tudományosan megalapozott és hiteles tájékoztatása, olyan termékek népszerűsítésére, amelyek teljes életciklusukat tekintve kisebb környezeti hatással járnak, mint a hasonló rendeltetésű termékek. Az uniós ökocímke magas követelményeket támaszt, a tanúsítás a termék teljes életciklusára kiterjed: a nyersanyagok előállításától a termelésen, csomagoláson, szállításon és használaton át egészen a hulladékká válásáig, végül az ártalmatlanításig tart.

 

 

Fairtrade jelölés

A Fairtrade jobb munka- és életkörülményeket biztosít a kistermelők és a dolgozók számára Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Már több mint 1,6 millió kistermelő és munkás részesül a stabil minimálárakból, a közösségi projektek Fairtrade prémiumából és a környezetbarát termesztés előmozdításából. A függetlenül auditált Fairtrade-szabványok magában foglalják a demokratikus szervezeti struktúrákra, a környezetvédelemre és a biztonságos munkakörülményekre vonatkozó kritériumokat is.

FSC logó

A Forest Stewardship Council® felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. Célja a környezettudatos, társadalmilag felelős és gazdaságilag életképes erdőhasználat előmozdítása. Az FSC® jelölés szavatolja, hogy a forgalmazott termékek megfelelnek az FSC®-előírásoknak, a teljes feldolgozási és kereskedelmi lánc során megőrzik a természetes erdőket, nem alakítják át ültetvényekké. Fontos kritérium továbbá a termőhelyeken a megfelelő fafajok használata, az értékes élőhelyek védelme, a génmódosított növények tilalma és a növényvédő szerek használatának elkerülése. A jelölés három fokozatban kerül odaítélésre. Az FSC®-szabványoknak való megfelelést évente legalább egyszer független auditorok ellenőrzik.

Fairtrade nyersanyagok jelölése

A Fairtrade termékjelölések mellett megkülönböztetjük a Fairtrade nyersanyagok jelölését is, amely egy termék esetében a méltányos kereskedelmi alapanyagok összetevőit jelöli. A Fairtrade nyersanyagok jelölése olyan fair módon termesztett és forgalmazott összetevőkre vonatkozik, mint a kakaó, a cukor vagy a gyapot. Ezekkel az összetevőkkel mennyiségi kompenzáció útján lehet kereskedni.

Több összetevőből álló termékben csak a címkén feltüntetett összetevő rendelkezik Fairtrade tanúsítvánnyal - például egy csokoládészelethez szükséges kakaó- vagy cukormennyiséget Fairtrade feltételek mentén vásárolták. Semmi sem változik a Fairtrade-szabványokban a termesztő országokban - a szövetkezetek stabil minimálárakat és prémiumokat kapnak. Az ellenőrzéseket a FLOCERT végzi.

GOTS (Global Organic Textile Standard)

A Globális Organikus Textil-szabványt (GOTS) olyan nemzetközi szabványügyi szervezetek alapították, amelyek a környezetbarátabb és társadalmilag felelősségteljes textilgyártás mellett kötelezték el magukat. A szabvány egy világszerte egységes, ellenőrizhető, szociális és ökológiai szabványt jelöl. A szabványt csak olyan textiltermékek kapják meg, amelyek legalább 70 százalékban tartalmaznak organikus gyapotot. A teljes textilgyártási lánc független tanúsítással rendelkezik. Minden termék nyomonkövethető és ellenőrizhető egy nyilvános adatbázisban.

MSC jelölés

A Marine Stewardship Council (MSC) egy nemzetközi független és közhasznú szervezet. Célja, hogy fellépjen a világméretű túlhalászás ellen, és fenntarthatóvá tegye a globális halászatot. Az MSC jelölés biztosítja, hogy a kiaknázott állományok magas szinten maradjanak. A halászeszközöket felelősségteljesen kell használni, minimalizálni kell az ökoszisztémára gyakorolt hatásokat, valamint a járulékos fogásokat, hogy a halak és más tengeri élőlények élőhelye megmaradjon a jövő

STANDARD 100 by OEKO-TEX®

A STANDARD 100 by OEKO-TEX® védjegy egy világszerte szabványosított, független tesztelési és tanúsítási rendszer a textítermékek számára. A védjegy biztosítja, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz. A káros anyagokra vonatkozó vizsgálatok a jogilag tiltott vegyi és az egészségügyi kockázatot jelentő vegyi anyagokra is kiterjednek. A szabványban meghatározott határértékek a fogyasztók védelmét szolgálják, és sok esetben meghaladják a nemzeti (nemzetközi) követelményeket.

Rainforest Alliance CertifiedTM

A védjegy azokat a termékeket jelöli, amelyek részben vagy egészben a Rainforest Alliance tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságokból származnak. A származási helyeket a Rainforest Alliance fenntartható mezőgazdasági szabványának szigorú irányelvei szerint kell kezelni. Ez magában foglalja a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a jövedelmezőség kritériumait. Az irányelveket egyrészt az élővilág és a növények, valamint a talaj és a víz védelme és megőrzése, másrészt a dolgozók, családjaik és a helyi közösségek életkörülményeinek javítása érdekében dolgozták ki.

RSPO (Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal)

A fenntartható pálmaolajjal foglalkozó kerekasztal (RSPO) egy globális kezdeményezés, amelynek célja, hogy a fenntartható pálmaolaj normává váljon. A jelölés az olajpálmák fenntarthatóbb termesztési módszereit támogatja. Ennek célja, hogy kevesebb kárt okozzon a környezetnek. A tanúsításhoz szükséges kritériumok ökológiai és szociális jellegűek. Ezek közé tartozik a termelő régiókban a gazdák és a munkások alapvető jogainak tiszteletben tartása. A védelemre érdemes területeket ki kell zárni a pálmaolaj pálma termesztéséből.

UTZ logó

Az UTZ egy fenntarthatósági program kávét, kakaót, teát és mogyorót termelő farmerek számára. A programban részt vevő gazdálkodók jobb termelési és mezőgazdasági gyakorlatokat sajátíthatnak el, megmutatják nekik, hogyan termeszthetnek kávét, kakaót, teát és mogyorót szakszerűbb, magasabb minőségű, magas hozamú és fenntartható módon. A képzésben részesülnek, hogy teremthetnek biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket  és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett dolgozhatnak. A program segítségével a gazdák jobb terméshez, ezzel magasabb jövedelemhez juthatnak, méltányos megélhetést biztosítva maguknak és családjuknak. Ily módon saját erőfeszítéseik révén javítják életszínvonalukat. A résztvevő kistermelők vállalják, hogy betartják a magatartási kódexet.

Cotton made in Africa

A Cotton made in Africa az Aid by Trade Foundation kezdeményezése, és a világ egyik vezető nemzetközi szabványa az Afrikából származó fenntartható módon előállított gyapot számára. A kezdeményezés célja, hogy segítséget nyújtson az afrikai kistermelőknek az önsegélyezésben - azaz adományok helyett tettekkel - élet- és munkakörülményeik javítása, valamint kifejezetten a környezetvédelem előmozdítása érdekében. A gazdák a helyszíni képzéseken olyan hatékony és fenntartható gazdálkodási módszereket tanulnak, amelyek segítségével jobb terméshozamot érhetnek el, valamint megóvhatják környezetüket és az egészségüket. Mindezt a felelős textilipari vállalatok hozzájárulása teszi lehetővé, amelyek a Cotton made in Africa partnerei.