ACT

ACT

A Lidl elkötelezett a textilipar dolgozóinak méltányos fizetése mellett

Nagykereskedelmi vállalatként a Lidl világszerte gyárt ruházati és textilipari termékeket. A textilipari gyártóországokban különböző munkakörülmények uralkodnak az ország jogszabályaitól és társadalmi-gazdasági fejlődésétől függően.

Csatlakozás az ACT-hez

ACT

A Lidl 2019 novembere óta tagja az "Action, Collaboration, Transformation" (Cselekvés, Együttműködés, Átalakulás) nemzetközi kezdeményezésnek annak érdekében, hogy nemzetközi szinten, együttműködve más vállalatokkal nagyobb hangsúlyt helyezhessen a textiliparban dolgozók megélhetésére.

Az ACT elkötelezett a kollektív tárgyalásokon alapuló bérnövekedés mellett. Az ACT jelenleg Kambodzsában aktív, de más gyártó országokkal is egyeztetéseket folytat. Ebben az összefüggésben a kötelező beszerzési mennyiségek időben jó előre meghatározásra kerülnek annak elkerülésére, hogy a gyártó vállalatok időközben más, alacsonyabb munkaerőköltségű termelő országokba települjenek át.

Az ACT-tel való tagság teljes mértékben összhangban áll a Lidl Magatartási Kódexével, mely a csatlakozás által élettel telik meg. A dokumentum kötelező társadalmi és környeztei előírásokat határoz meg a Lidl International szerződéses partnerei számára. A cél az, hogy vásárlóink számára felelős és környzetettudatos módon előállított termékeket kínáljunk. Az ACT-hez való csatlakozással a Lidl elkötelezett amellett, hogy javítsa az élet-és munkakörülményeket a gyártó országokban, ezáltal eleget téve a gondoskodó vállalati működés melletti elkötelezettségének.

 

"Olyan vállalatok csatlakozása az ACT-hoz, mint a Lidl, azért is különösen fontos, mert a nagy volumenű beszerzései révén befolyása van az ázsiai beszállítókra. Az ACT tagjai a beszerzési gyakorlataik fejlesztése által igyekeznek érvényre juttatni a megélhetési bérekhez való emberi jogot a ruházati iparban és elérni az iparág szükséges átalakulását, amely már régóta megért a változásra."

Frank Hoffer, ügyvezető igazgató, ACT

Az ACT-ről

ACT

Az ACT az első olyan globális megállapodás, amely kollektív szerződések kialakítására törekszik a textil-, ruházati-és cipőipari gyártó országokban.

A kezdeményezés elkötelezett a megélhetést biztosító bérek mellett a szektorban, célja, hogy összehozza az összes érdekelt felet, beleértve a márkákat, kereskedőket, szakszervezeteket, gyártókat és kormányokat, hogy mindenki hozzátegye a saját szakértelmét a cél elérése érdekében. Ebben az értelemben a bérezés fedezi a dolgozók és közvetlen családtagjaik megélhetését biztosító költségeit, elegendő és rendelkezésre álló jövedelmet foglal magában, melyet a törvény által előírt munkaidő alatt - túlóra nélkül - keresett meg a munkavállaló.