KREATÍV, EGÉSZSÉGES ÉS GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ UZSONNA RECEPTEK

Számos felmérés szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az, ha egészségtudatosan táplálkozunk. Nagyon fontos, hogy ezt a szemléletmódot már gyermekkorban elsajátítsuk, minél változatosabb és egészségesebb étrenddel és megfelelő testmozgással.

A Lidl Magyarország számára mindig is kiemelten fontos volt az egészségtudatos életmód népszerűsítése, különösen a szülők és rajtuk keresztül a gyermekek bevezetése az egészséges táplálkozás rejtelmeibe. Legfrissebb, online kérdőíves kutatásunk is azt mutatja, hogy a hazai kisiskolások nagy része fogyaszt csokit, cukrot vagy épp sós ropogtatni valót, chipset nasiként, ezért az idei Egészségesen az iskolapadban kampány célja, hogy felhívja a szülők figyelmét arra, hogy milyen, az egészséget jobban támogató alternatívákkal lehet kiváltani a kevésbé egészséges termékeket.  
Az alábbiakban néhány (kb. 4 főre kalkulált) recepten keresztül szeretnénk bemutatni azt, hogy hogyan lehet változatos, gyorsan elkészíthető uzsonnákat összeállítani.

gyumolcs saslik

Gyümölcs saslik

Hozzávalók: 1 db banán, 1 db alma, 1db barack, pár szem szőlő
Elkészítés: A gyümölcsöket megmossuk. Az almát és a barackot 1-1 cm nagyságú kockákra vágjuk. A banánról eltávolítjuk a külső héjat, majd 1 cm vastagságú karikákra aprítjuk. A műanyag saslik pálcikára egymás után felszúrjuk a gyümölcsöket. Az ízletes és színes uzsonna néhány perc alatt elkészíthető

zoldségcsíkok

Zöldségcsíkok mártogatóssal

Hozzávalók: 1 db sárgarépa, 1 db kígyóuborka, 30 dkg tehéntúró, 10 dkg tejföl, 1 fej lilahagyma, só, csipetnyi őrölt pirospaprika
Elkészítés: A túrót, a tejfölt, a sót és az őrölt pirospaprikát összekeverjük, majd a meghámozott, megmosott hagymát hozzáreszeljük. A sárgarépát is meghámozzuk, megmossuk, majd a szintén megtisztított uborkával együtt hosszúkás csíkokra vágjuk a zöldségeket. Laktózmentes túró és tejföl felhasználásával laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

miniszendvicsek

Miniszendvicsek

Hozzávalók: 4 szelet teljes kiőrlésű bagett, 4 szelet magas hústartalmú pulykamell-sonka, kígyóuborka, rukkola, 8 db mozzarella golyó
Elkészítés: A kígyóuborkát és a rukkolát megmossuk. A bagett szeleteket félbevágjuk. Néhány szál rukkolát ráhelyezünk a szeletre, erre (hullámosra hajtva) rátesszük a félbevágott sonkaszeletet, majd az uborkakarikát, legvégül a mozzarella golyót. Az egészet felszúrjuk egy kisebb műanyag saslikkal, hogy könnyen szállítható és fogyasztható legyen.

túrókrém gyümölcsel

Túrókrém gyümölccsel

Hozzávalók: 120 dkg túró, bogyós gyümölcsök (pl: eper, málna, áfonya, ribizli, szeder), 20 dkg tejföl, édesítésre pl. kevés méz (Ízlés szerint kókusz és fahéj is keverhető a krémbe.)
Elkészítés: A túrót, a tejfölt és az édesítőszert összekeverjük. Egy jól záródó fedeles, áttetsző  műanyag pohárkába rétegezzük a túrót, majd rá a gyümölcsöket, újabb réteg túrókrémet, majd újabb réteg gyümölcsöt.

zabkeksz

Zabkeksz

Hozzávalók: 2 db banán, 150 dkg zabpehely. Ízlés szerint kevés kókuszreszelék, méz, kakaópor, étcsokoládé is hozzáadható.
Elkészítés: A megmosott banánokról eltávolítjuk a külső héjat, összetörjük villával, majd hozzáadjuk a zabpelyhet (illetve a többi esetleges alapanyagot). Egy gyúrható masszát kell kapnunk, melyből kis golyókat formázunk kézzel, majd korong alakúra lapítjuk azokat. Zsírpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon 15 perc alatt megsütjük.