way to go

Way To Go

WAY TO GO – A LIDL SZUPER-FAIRTRADE CSOKOLÁDÉJA

A Lidl következetesen törekszik saját márkás, fenntartható termékkínálatának bővítésére, melynek részeként ideglenes kínálatában elérhetővé tette a méltányos kereskedelemből származó „Way To Go” csokoládémárkát. A csokoládéhoz felhasznált kakaó fenntartható ghánai termesztésből származik.

A „Way To Go” csokoládémárkával a Lidl újabb lépést tesz: első diszkontüzletláncként áll ki amellett, hogy felszámolja a kakaó termelők jövedelmi különbségeit és a „Way To Go”-val előmozdítsa a megélhetést biztosító béreket.
Minden eladott „Way To Go” csokoládé a kakaó termesztők javát szolgálja a képzési programok prémium elve révén. Hozzájárulnak a kakaót termesztők biztonságos munkakörülményeihez, valamint a környezet védelméhez.

 

HATÉKONY TÁMOGATÁS A KAKAÓTERMELŐKNEK

waytogo

A Way To Go egy finom csokoládé, amely 32%-os tejcsokoládé, valamint 70%-os étcsokoládé változatban kapható. A Way To Go valódi különlegessége az a prémium program, amely jelentős fejlesztéseket tesz lehetővé a kakaótermelők számára: csokoládéjához a Lidl 100%-ban fenntartható kakaót vásárol a ghánai Kuapa Kokoo kisgazdálkodó szervezettől. A Lidl-nek és a Fairtrade prémium programjának köszönhetően a gazdálkodók minden eladott csokoládéból profitálhatnak.
Egyrészt a gazdálkodók prémiumot kapnak a Fairtrade-től, mert elkötelezték magukat a Fairtrade program termesztési irányelveinek megfelelő kakaó termesztés mellett. Másrészt a Lidl minden eladott csokoládé termék után meghatározott prémiumot, úgynevezett „Jövedelemnövelési Prémiumot” fizet a termelőknek.

A „Jövedelemnövelési Prémium” a hosszú távú hatás érdekében nem készpénzben kerül kifizetésre, hanem két kezdeményezést támogatnak általa. E programok keretében a kistermelők képzésben részesülnek termesztési és betakarítási módszereik fenntarthatóságának optimalizálására. Megtanulják a kakaó termesztés hatékonyabb és kíméletesebb formáit, például a vágási és öntözési technikákat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy ne csak növeljék kakaóhozamukat, ami növeli a bevételüket, hanem segít megóvni a környezetet is a termesztés helyén.

A gazdák segítséget kapnak abban is, hogy hogyan termesszenek más – a rizs, méz és szappan előállításához szükséges – nyersanyagokat, valamint gazdasági ismeretekkel is bővül a tudásuk, így újabb jövedelemforrásokat találhatnak és függetlenebbé válhatnak az ingadozó nyersanyagáraktól. Mindennek az a pozitív környezetvédelmi mellékhatása, hogy a változatosabb mezőgazdasági tevékenység tehermentesíti a termőhelyeket, valamint nő a biodiverzitás.