Élelmiszermentés Lidl

Élelmiszermentés közösen

Az élelmiszer érték, vigyázunk rá

élelmiszermentés Lidl

Törekszünk az élelmiszerfelesleg csökkentésére

A Lidl Magyarországnál mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne keletkezzen élelmiszerfelesleg. A kiinduló pont az élelmiszer rendelésének optimalizálása, tehát már a rendelési folyamatnál kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a keresletnek megfelelő termékmennyiség érkezzen üzleteinkbe.

Ehhez folyamatosan felügyeljük, felülvizsgáljuk és optimalizáljuk a rendelési folyamatokat és a termékek fogyaszthatósági idejét áruházba érkezésüket követően is. Törekszünk a folyamat során hozott, korábban emberi mérlegelésen múló döntések teljes körű automatizálására, ezért egy olyan Mesterséges Intelligencia alapú rendszert alkotottunk meg, amelynek segítségével jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. Az élelmiszerhulladék-képződés csökkentése érdekében vevőszavatossági időt követő rendszert alkalmazunk. Szükség esetén a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időben még megfelelő, de ahhoz meghatározott rend szerint közeli termékeket kedvezményesen értékesítjük. Friss hús- és csomagolt beszállítói pékáru-termékeinket 50%-os kedvezménnyel értékesítjük a fogyaszthatósági idő utolsó napján.

ÉLELMISZERMENTÉSSEL A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEKÉRT

Élelmiszermentés adományozás Lidl

Több ezer rászorulót támogatunk a mentett élelmiszerrel

Amennyiben elkerülhetetlen az élelmiszer-hulladék keletkezése, törekszünk az élelmiszermentés útján való adományozásra vagy a fenntartható újrahasznosításra, kezelésre. Társadalmi felelősségvállalásunk részeként az értékesítésből kivont, megmentett élelmiszerekkel partner szervezeteinken keresztül rászorulókat támogatunk. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel való együttműködés keretében havonta több tízezer rászoruló élelmezéséhez járulunk hozzá.

Az élelmiszermentés melletti elkötelezettségünket mutatja az is, hogy a kiskereskedelmi láncok közül elsőként 2021-ben új akcióba kezdtünk. Felelős vállalatként az EFOTT-on, a Campus Fesztiválon és a Balaton-átúszáson keletkezett élelmiszerfelesleget partnerszervezeteink közreműködésével több mint 500 nehéz körülmények között élő rászorulónak adományoztuk.

Fenntarthatóság és felelősség

élelmiszermentés állatkert Lidl

Újrahasznosítás az állatok élelmezésének támogatására

Elkötelezettek vagyunk a felelős állattartás és az állatok jólétének biztosítása mellett, ezért társadalmi felelősségvállalási intézkedéseinknek szerves része, hogy a forgalomból kivont zöldséget, gyümölcsöt és pékárut többek között állatkertek és vadászegyesületek számára adományozzuk. 2018-ban csaknem 750 tonna, 2019-ben már több, mint 1300 tonna feleslegessé vált élelmiszer hasznosult ebben a formában. Az együttműködések szigetszentmiklósi, székesfehérvári és hejőkürti logisztikai központjainkon keresztül valósulnak meg, így országszerte láthatjuk el a szervezeteket állati takarmánnyal.

Mindezeken felül teszünk azért, hogy a keletkezett élelmiszer-felesleg is hasznosításra kerüljön. A már nem adományozható élelmiszerhulladékot - a zöldség-gyümölcs és a pékáruk egy részét - komposztálják, a fennmaradó rész az állati eredetű termékekkel együtt  biogáz üzemben kerül újrahasznosításra.

Vásárlóinkkal közösen az élelmiszerpazarlás visszaszorításáért

Felelős kirakós Lidl

Kampányokkal a háztartásokban keleketkezett élelmiszerhulladék ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának keretében végzett legfrisebb kutatása szerint 2019-ben 65 kg/fő élelmiszer-hulladék keletkezett a magyar háztartásokban.  Ezért fontosnak tartjuk, hogy saját működési folyamataink mellett az élelmiszer-hulladék csökkentésének jelentőségére a vásárlóink figyelmét is felhívjuk.

Legutóbb 2021 őszén, az Élelmezési Világnap alkalmából indítottunk  érzékenyítő kampányt vásárlóink és social média követőink körében, melynek célja, hogy játékos és edukatív módon hívja fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás megelőzésére, az élelmiszerhulladék felelős kezelésére. A Felelős Kirakós online applikációs játék a szórakoztatás mellett hasznos tippekkel is segítette a résztvevőket. 2018 nyarán „Egyből több” elnevezéssel online receptversenyt is hirdettünk, ahol a résztvevők olyan kreatív receptötleteket oszthattak meg egymással, amelyek megoldást nyújtanak az ételmaradékok újrahasznosítására és ezáltal a pazarlás csökkentésére. Mindemellett vállalatunk rendszeresen tesz közzé a háztartásokban egyszerűen alkalmazható, hasznos javaslatokat közösségimédia-felületein az élelmiszer-hulladék csökkentésére.