textil

Textil

A Lidl Magyarország folyamatosan olyan innovatív, fenntarthatóbb és jó minőségű termékmegoldásokon dolgozik, amelyek biztosítják a vásárlók számára, hogy a lehető legkönnyebb módon vásárolhassanak  fenntartható termékeket. A fenntarthatóságot termékeinek meghatározó minőségi  tulajdonságának tekinti a vállalat, mely a textil-kínálatra is igaz. A fenntartható textiltermékek melletti elkötelezettségünket mutatja a Cradle to Cradle kísérleti projektünk is.

Projektjeink

Fenntartható textilfeldolgozás

seacell

SeaCell – A tengeri moszat ereje egy szálban

A smarfiber AG sokéves intenzív kutatómunka eredményeként fejlesztette ki megújuló forrásokból a SeaCell™ szálat. A szálakat erőforrás-és energiakímélő módszerekkel, kizárólag fenntartható alapanyagokból, fából és tengeri moszatból állítják elő, így biológiailag teljesen lebomló.

Hatékony alkotóelemek a tengerből a bőrnek: A tengeri moszat vitaminokban, nyomelemekben, aminosavakban és ásványi anyagokban gazdag. Esszenciális összetevői elősegíthetik a sejtek regenerálódását, hozzájárulhatnak a bőrbetegségek enyhítéséhez, csökkenthetik a gyulladást és enyhíthetik a viszketést. A kíméletes feldolgozási folyamat során a moszat jótékony tulajdonságai megőrződnek, ezáltal segít megvédeni bőrünket a káros környezeti hatásoktól.

A természettől a szövetig: A moszat betakarítása kímélő és fenntartható eljárással történik. A moszatnak csak a regenerálódni képes része kerül eltávolításra. SeaCell™-t Lyocell-eljárás által, innovatív és környezetbarát gyártási módszerrel állítják elő. Az előállítás zárt körben zajlik, vegyi anyagok hulladékként nem keletkeznek. A szabadalmaztatott eljárásban a tengeri moszatot mélyen a természetes cellulózszálba ágyazzák, melynek eredményeképp a moszat pozitív tulajdonságai tartósan megmaradnak. Az ökológiai és fenntartható betakarításnak és a kímélő előállítási folyamatnak köszönhetően a SeaCell™ megkapta az EU Ökocímkét és megfelel a babatermékekre tanúsított OEKO-Tex Standard 100 követelményeinek is.

Ökológiai és társadalmi felelősségvállalás - GOTS

GOTS

A GOTS (Global Organic Textile Standard – Globális Organikus Textil Szabvány) az organikus szálakra vonatkozó, világszerte vezető textilfeldolgozási szabvány, beleértve az ökológiai és társadalmi kritériumokat, amelyet a teljes textil ellátási lánc független tanúsítása támogat. A nemzetközi szabvány lefedi valamennyi textil feldolgozását, gyártását, csomagolását, címkézését, kereskedelmét és forgalmazását, amely legalább 70% -ban tanúsított organikus, természetes szálakból készült. A GOTS „organic” címkével ellátott textiltermékeknek legalább 95%-ban, a  GOTS „made with organic” címkével ellátott textiltermékeknek legalább 70%-ban tanúsított organikus szálakat kell tartalmazniuk.

A GOTS-logós minősítésű textília egyáltalán nem tartalmaz káros anyagot, erőforrás-kímélő eljárásokkal készült, megbízható nyersanyagokból, hiszen számos szigorú környezeti feltételnek kell megfelelni. A feldolgozás és gyártás folyamata során többek között az összes kémiai anyagot ellenőrzik, tilos a toxikus nehézfémek vagy genetikailag módosított anyagok használata és tilos a klóros fehérítés is. Valamennyi üzemeltetőnek környezetvédelmi politikával kell rendelkeznie, mely kitűzött célokat és eljárásokat foglal magában a hulladék és a kibocsátások csökkentése érdekében. A nedves feldolgozói részlegeknek teljes nyilvántartást kell vezetniük a vegyi anyagok felhasználásáról, az energiafelhasználásról, a vízfogyasztásról és a szennyvízkezelésről, beleértve az iszap ártalmatlanítását is. A textiltermékek csomagolóanyaga nem tartalmazhat PVC-t. A csomagolóanyagokban felhasznált papír vagy kartonanyagokat, címkéket újra kell hasznosítani vagy FSC vagy PEFC szerint kell tanúsítani.

Szigorú társadalmi kritériumok

A GOTS társadalmi feltételeket is támaszt a feldolgozók és gyártók felé, akiknek többek között meg kell felelniük a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kulcsfontosságú normáin alapuló társadalmi kritériumainak. A kritériumok teljesítésének biztosítása érdekében társadalmi megfelelési managementtel is rendelkezniük kell és figyelembe kell venniük az ILO által meghatározott számos egyezményt is, úgy, mint a kényszermunka tilalma, gyermekmunka tilalma, az egyesülési szabadság és kollektív tárgyaláshoz való jog tiszteletben tartása, biztonságos és higiénikus munkakörülmények biztosítása, megélhetést biztosító bérek biztosítása stb.

A teljes textil ellátási lánc tanúsítása

A GOTS tanúsítási rendszerben résztvevő vállalatoknak általánosságban a szabvány minden kritériumának megfelelve kell működniük. A GOTS kettős rendszert alkalmaz a vonatkozó kritériumoknak való megfelelés ellenőrzésére, mely a helyszíni ellenőrzést és a maradvány-tesztet foglalja magában. A rostanyagot termelőket elismert nemzetközi vagy nemzeti ökológiai gazdálkodási szabvány szerint kell tanúsítani, amelyet a végterméket értékesítő ország elfogad. A betakarítást követő kezeléstől a végtermékig az üzemeltetőknek éves ellenőrzési cikluson kell átmenniük és érvényes GOTS tanúsítvánnyal kell rendelkezniük a tanúsítandó textil gyártására / kereskedelmére.

ecovero

Környezettudatos viszkóz - LENZING™ ECOVERO™

A LENZING™ ECOVERO™ márkájú viszkózszálak innovatív technológiával készülnek. A gyártási folyamatot illetően magas ökológiai és társadalmi elvárásokon kívül a LENZING™ ECOVERO™ kiemelt hangsúlyt helyez a fenntartható faanyag-beszerzésre és a vegyszerek felelős használatára is.

Az átlátható beszállítói láncnak köszönhetően a LENZING™ ECOVERO™ Viscose egy szálazonosító technológia révén teljes mértékben nyomon követhető a szálaktól egészen a végtermékig. A környezetbarátabb, ellenőrzött gyártás szogorú környezetvédelmi előírások szerint történik. A szálak előállítása 50%-kal kevesebb vízfelhasználással és karbonkibocsátással jár a hagyományos viszkózhoz képest.

A LENZING™ ECOVERO™ szálakat EU Ökocímkével - a világ egyik vezető fenntarthatósági szabványával - látták el, hiszen egész életciklusuk alatt megfelelnek a magas környezetvédelmi normáknak a nyersanyag-kitermeléstől kezdve a gyártáson és forgalmazáson át az ártalmatlanításig bezárólag. Az erdők védeleme érdekében a szálak előállításához használt nyersanyag fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

 

Miért jók a biopamut ruhák?

biopamut

A válasz egyszerű, egyszerre teszünk jót magunknak és a környezetünknek.

• A biopamut ruhák alapanyaga biogazdálkodásból származik, kizárólag biopamutból készül.

• Semmilyen egészségünkre káros anyagot nem tartalmaznak (vegyszerek, műtrágya, nehézfémek stb.) Különösen fontos ez az olyan ruhák esetében, melyek közvetlenül, nagy felületen érintkeznek bőrünkkel pl: alsóneműk, alapdarabok, babaruhák.

• A biopamut ruháknál nem alkalmaznak fehérítőket.

• A színes darabokat természetes növényi és ásványi eredetű anyagokkal festik meg, így allergiát sem okoznak.

Óvjuk bőrünket és környezetünket, válasszuk biopamut ruhákat az egész család számára.