Főzz okosan!

Főzés felesleg nélkül

Főzz okosan! Lidl

Tudatos menütervezéssel az élelmiszerpazarlás ellen

Családi menü a hozzávalók 100%-os hasznosításával? Tudatos tervezéssel lehetséges! Hozunk egy példát és tippeket, hogy segíthessünk. Ha szereti a család a húslevest, a rántott húst burgonyapürével és előételnek a tócsnit, elkészíthetjük pazarlás nélkül. Hogyan?

1. A csirke aprólékából főzzünk finom levest.
2. A húst rántsuk ki. 
3. A prézli maradék hozzávalóiból készítsünk levesbetétet. 
4. A leveshez való maradék zöldségből készítsünk tócsnit. 
5. A burgonya héját sütsük ki. 
6. Az összetört tojáshéj mehet a növények virágföldjére. 

 

 

Tippek

Húsleves hozzávalóinak hasznosítása Lidl

A zellert, a zöldséget vagy a sárgarépát elegendő felhasználás előtt csak alaposan megtisztítani, így hulladék sem keletkezik. Ha mégis meghámozzuk a zöldségeket, a héjak szárításával és darálásával ételízesítőt is készíthetünk, a hagyma héjából előtte teát is főzhetünk, a karfiolszár és gombatönk lereszelve jó a tócsnihoz.

rántott hús és burgonyapüré hozzávalóinak hasznosítása

Elkészült a rántott hús és burgonyapüré, de maradt felesleg a hozzávalókból. A maradék tojás felhasználható tócsnihoz, a panír maradék hozzávalóiból levesbetét készíthető, a burgonyahéjat pedig kisüthetjük chipsnek. 

tojáshéj

A tojáshéj kalciumforráskésként sokféle módon hasznosítható. Összezúzva madáreleségbe keverhetjük, összetörve a virágföldnek is jót tesz, csíráztatáshoz is használhatjuk, de komposztálhatjuk is. 

Tudatosan a konyhában

bevásárlólista

Írjunk listát vásárlás előtt!

Nézzünk körül otthon és írjunk listát a szükséges termékekről, így elkerülhetjük az impulzus vásárlást és azt is, hogy olyan dolgot vegyünk, amiből már van otthon.

csúnya zöldségek

A csúnya zöldségek is jók!

Válasszuk a furcsa formájú, picit hibás zöldségeket-gyümölcsöket/közeli lejáratú termékeket! Így megmenthetjük őket a kidobástól és még anyagilag is jobban járunk.

hűtő

Minőségmegőrzési idő!

Különböztessük meg a minőség megőrzési és a fogyaszthatósági időt! Előbbi tartós termékeken található, lejárta után is fogyaszthatjuk a terméket, ha nem észlelünk rajta elváltozást. A fogyaszthatósági idő gyorsan romló termékeken található, ezeket ne fogyasszuk el a lejárati idő után. 

fagyasztó

Használjuk a fagyasztót!

Túl sokat főztünk? Mindig megszikkad a kenyerünk? Fagyasztással hosszabbíthatunk az ételek eltarthatóságán!

Tudatosan a főzés során

levelek

Használjuk a leveleket is!

Használjuk fel a leveleket is! Számtalan zöldségnek és gyümölcsnek fogyasztható a levele, használjuk ezeket is!

alaplé

Készítsünk alaplevelet!

A héjakból, levágott húsdarabokból, csontokból ízesítésre használható alaplevet készíthetünk, ezzel még egy plusz életet adva ezeknek a kidobásra szánt részeknek. 

rizsgolyó, burgonyapogácsa

Gondoljuk újra a maradékot!

Ha túl sok lett a köret, használjuk újra kreatívan: rizsből készíthetünk felfújtat vagy rizsgolyót, burgonyapüréből pogácsát, tésztából rakott ételt stb.

csíráztatás

Hulladékból újra zöld

A hagyma, petrezselyemzöld, zeller kidobásra szánt tetejét rakjuk egy kis tálka vízben napos helyre. Pár nap alatt friss zöld hajtást növeszt, amit újra elfogyaszthatunk.