Élelmiszermentés Lidl

Élelmiszermentés közösen

Az élelmiszer-pazarlás globális probléma

Környezetvédelmi szempontból az egyik legnagyobb globális probléma az élelmiszerpazarlás. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) felmérése szerint a világon megtermelt összes élelmiszer egyharmadát, mintegy 1,3 milliárd tonnát pazarlunk el, aminek kibocsátása éves szinten 3,3 milliárd tonna üvegházhatású gáznak felel meg, ami a globális kibocsátás 8-10%-át jelenti. Hazánkban a Nébih 2022 őszi kutatása szerint a magyar háztartásokban átlagosan fejenként 59,9 kg élelmiszer-hulladékot termelünk egy év során.

Az élelmiszer érték, vigyázunk rá

élelmiszermentés Lidl

Törekszünk az élelmiszerfelesleg csökkentésére

A Lidl Magyarországnál mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne keletkezzen élelmiszerfelesleg. A kiindulópont az élelmiszer rendelésének optimalizálása, már a rendelési folyamatnál kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a keresletnek megfelelő termékmennyiség érkezzen üzleteinkbe.

Ehhez folyamatosan felügyeljük, felülvizsgáljuk és optimalizáljuk a rendelési folyamatokat és vevőszavatossági időt követő rendszert alkalmazunk. A rendszer támogatásával áruinkat termékspecifikusan, teljes életciklusuk során figyeljük, és szükség esetén a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időben még megfelelő, de ahhoz meghatározott rend szerint közeli termékeket kedvezményesen értékesítjük. 

Mentsük meg! egységcsomagok

Mentsük meg! Lidl

Zöldség, gyümölcs és pékáru kedvezményes áron

2022 novemberében élelmiszermentő tevékenységeink keretében elindított a “Mentsük meg!” élelmiszermentő akciónkat. A 2023 márciusában országossá bővült kezdeményezés keretében a külsőleg már nem tökéletes, de még fogyasztható gyümölcsök és zöldségek egységcsomagban, kedvezményes áron vásárolhatóak meg, mellyel további lépést teszünk az élelmiszer-felesleg mérséklésére, miközben hozzájárulunk a magyar családok egészségesebb táplálkozásához. A 3,5 kg-os zöldségből és gyümölcsből vegyesen összeállított csomagok a pénztáraknál kihelyezett displayeken érhetőek el, kedvezményes áron.

2023 augusztusától már a pékáru termékek is bekerültek az akcióba. Az előző napi értékesítésből megmaradt, de még fogyasztható 2 és 5 darabos egységcsomagokba összeállított édes és sós pékárukat fél áron lehet megvásárolni. 

ÉLELMISZERMENTÉSSEL A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEKÉRT

Élelmiszermentés adományozás Lidl

Több tízezer rászorulót támogatunk a mentett élelmiszerrel

Amennyiben az intézkedések ellenére is marad még az üzletekben élelmiszer-felesleg, azt elsősorban élelmiszeradományozás útján igyekszünk hasznosítani. Élelmiszermentési tevékenységünk keretében a megmaradó, de emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek adományozása felajánlás útján karitatív partnereink részére történik úgy, hogy az élelmiszerek a legtöbb esetben közvetlenül az üzletből, napi szinten elszállításra kerülnek. A jogszabályi kötelezettségen túl zöldséggel, gyümölccsel és pékáruval is segítjük partnereinken keresztül a rászorulókat. 

2021 óta nyári kitelepülésein is elindítottuk élelmiszermentési gyakorlatunkat, aminek keretében a megmaradt zöldséggel, gyümölccsel és pékáru termékkel több száz, a kitelepülések közelében élő rászorulónak segítünk.  

Fenntarthatóság és felelősség

élelmiszermentés állatkert Lidl

Állatok élelmezése, minél fenntarthatóbb hasznosítás

Célunk a forgalomból kivont, emberi fogyasztásra már nem alkalmas zöldségek, gyümölcsök és pékáruk minél fenntarthatóbb hasznosítása, ezért ezek egy részét többek között állatkerteknek és vadászegyesületeknek adományozzuk állati takarmányként való felhasználásra.

A legnagyobb igyekezetünk ellenére is előfordul azonban, hogy nem minden értékesítésből kivont élelmiszer talál gazdára. Ebben az esetben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fenntarthatóságot szem előtt tartva kezeljük az élelmiszer-hulladékot. A zöldségek, gyümölcsök és pékáruk egy része komposztálóban, míg a fennmaradó rész az állati eredetű termékekkel együtt biogáz üzemben kerül hasznosításra. 

Kampányokkal a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék ellen

Élelmiszerhősök Lidl

Élelmiszerhősök

2022-ben órarendtervező versenyt szerveztünk Élelmiszerhősök címmel a Nébih szakmai közreműködésével. Az élelmiszerpazarlás problémájára és annak megelőzésére hívtuk fel az iskolások figyelmét. A nyertesek alkotásai az országosan elérhető 2022/23-as Lidl órarendjét díszítették.

pazarlás

Az élelmiszerpazarlás ellen

2022-ben edukációs kampányt szerveztünk social média követőinknek a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szakmai közreműködésével. Az élelmiszerpazarlás megelőzésére hívtuk fel követőink figyelmét, akiket hasznos tippekkel és nyereményjátékkal igyekeztünk érzékenyíteni a témában.

felelős kirakós

Felelős kirakós

A 2021-ben indítottuk el Felelős kirakós online applikációs játékunkat és kapcsolódó social média kampányunkat, ami az élelmiszerpazarlás elkerülésének fontosságára hívta fel a figyelmet. A szórakoztató edukáció során hasznos tippeket osztottunk meg az élelmiszer-hulladék elkerülése, illetve hasznosítása kapcsán.