Mit nézzünk az élelmiszercímkén?
Nézzük meg az összetevőket.
TIPP: Figyeljük az élelmiszerek összetevőlistáját, mert ebből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy mit tartalmaz pontosan a termék, de azt is, hogy egymáshoz viszonyítva milyen arányban. Ennek oka, hogy az összetevőket csökkenő sorrendben tüntetik fel a címkén, tehát elsőként az szerepel, amiből a legtöbb van az adott termékben.
Nézzük meg a tápértékjelölést.
TIPP: Ügyeljünk arra, hogy ha a feltüntetett adagtól (100 g/ml) eltérő mennyiségben fogyasztunk a termékből, végezzük el a vonatkozó számítást is. Például ha egy 250 ml űrtartalmú italt fogyasztunk el, akkor a 100 ml-re megadott kalóriatartalmat (pl. 60 kalória) 2,5-del megszorozva kapjuk meg a termék teljes energiatartalmát (150 kalória).
Nézzük meg az allergéneket.
TIPP: Ellenőrizzük, hogy van-e a termékben olyan anyag, mely allergiát okozhat. Ezeket a gyártónak kötelező kiemelni a címkén. A Lidl, saját márkás termékeinek csomagolásán az allergéneket félkövér betűkkel emeli ki, a laktózmentes és gluténmentes termékre vonatkozó állításokat egyértelműen jelöli.
Nézzük meg a fenntartható termékek jelöléseit.
TIPP: Napjainkban számos, a felelős termelést, az átláthatóságot vagy épp az egészséges életmódot szimbolizáló termékjelölések léteznek, melyek hozzásegítenek bennünket a tudatos vásárlói döntés meghozatalához. Keressük, figyeljük ezeket a jelöléseket (pl. Hazai termék) A védjegyek és minőségi jelzések további információt szolgáltatnak.