A NYÁR SZABADIDŐSPORT-ESEMÉNYE A 42. LIDL BALATON-ÁTÚSZÁS ÉS ÁTHÚZÁS

12.06.2024 10:00:00 | Budapest

40 nap múlva, július 20-án Révfülöpről rajtol és Balatonbogláron ér célba az ország legnépszerűbb nyíltvízi szabadidősport-eseménye, a 42. Lidl Balaton-átúszás. A szervezők idén is tízezret meghaladó indulót várnak a Balaton-partra, akik „megúszhatják” a klasszikus 5,2 km-es távot, a 2,6 km-es Féltávot, vagy teljesíthetik SUP-pal a Lidl Balaton-áthúzást.

Betelhet a 12 000 fős létszámlimit?

A Balaton-átúszás népszerűségére jellemző, hogy már 40 nappal az esemény előtt az ország 800 települé¬séről érkezett előnevezések száma meghaladta a 6000-et. Az unikális nyíltvízi úszóesemény nemcsak a magyarok, hanem a külföldiek számára is vonzó nyári program: honfitársaink mellett 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án. 

A nevezők 41%-a nő, ami azért figyelemre méltó, mert az első Balaton-átúszásokon mindössze 4% volt a hölgyek aránya, azaz mára megtízszereződött a szebbik nem részvétele.

Biztonságban lesznek a résztvevők?

A nagyvilágban is egyedülálló, hogy egy ilyen hatalmas és gyönyörű tavat, ekkora létszámú, biztonságos körülmények között megszervezett esemény keretében át lehessen úszni.
A szervezők legfontosabb törekvése idén is az, hogy az eseményen indulók biztonságos körülmények között tegyék meg Révfülöp-Balatonboglár között az 5,2 km-es távot, a Balatonboglárról rajtoló és ugyanoda beérkező 2,6 km-es Féltávot, vagy a SUP-os Áthúzást.

 „A különleges sportesemény biztonságának záloga ezúttal is a 130 vitorlásból, tucatnyi kishajóból és motorcsónakból kialakított úszófolyosó, ahol a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Több mint 1000 szervező, rendező ügyel a résztvevők biztonságára.” – mondta Máth István versenyigazgató.

Az 5,2 km-es, vagy 2,6 km-es úszó távok, vagy az Áthúzás megtétele után a versenyzők a balatonboglári Platán Strandon érnek célba, ahol számos programmal várja őket és a szurkolókat az esemény névadó szponzora. 

„A Lidl Magyarország elkötelezett az egészségtudatos, sportos életmód és az egészséges táplálkozás előmozdítása mellett, felelős vállalatként pedig nagy hangsúlyt fektetünk a fenntartható működésre, így környezetünk megóvására is. Az esemény névadó szponzoraként idén számos programmal várjuk az úszókat és a parton szurkolókat, amelyek edukációs módon hívták fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára - mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.”

Kinek szól ez a kihívás?

A Lidl Balaton-átúszás kifejezetten amatőr-, és hobbi úszóknak szóló nyíltvízi szabadidősport-esemény, amelyen az átlagos úszóidő 3 óra és 2:45-3:10 alatt ér célba az 5,2 km-t úszók 75%-a. Az 57:00 -ás férfi pályacsúcsot Rasovszky Kristóf úszta 2020-ban, az 1:00:58-as női legjobb időt Risztov Éva jegyzi 2016-ból.

Jó idő lesz?

A megrendezésről az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumával és a Balatoni Vízirendészettel történő egyeztetést követően, az esemény előtt 2 nappal -július 18-án csütörtökön délben- adnak tájékoztatást a rendezők.
Az esetleges rossz időjárás miatti tartaléknapok: július 21; 27; 28; augusztus 3; 4; 10; 11.

További információk:  
www.balaton-atuszas.hu      
www.facebook.com/balatonatuszas 
 

Sajtókapcsolat

Lidl sajtóosztály
sajto@lidl.hu

Letöltés

Letöltés (180.88 KB)

Megosztás

Egyéb dokumentumok
Tudj meg többet