LEMARAD, AKI NEM NEVEZ IDŐBEN!

NAPOKON BELÜL, 12 000 FŐNÉL LEZÁRUL AZ ELŐNEVEZÉS A 41. LIDL BALATON-ÁTÚSZÁSRA

13.07.2023 10:00:00 | Budapest

10 nap múlva rendezik az ország legnépszerűbb nyíltvízi szabadidősport-eseményét, a 41. Lidl Balaton-átúszást. A szervezők, a szárnyaló nevezési kedvet látva, idén is 12 000 főt meghaladó indulót várnak a Balaton-partra, akik „megúszhatják” a klasszikus 5,2 km-es távot, a 2,6 km-es Féltávot, vagy teljesíthetik SUP-pal a Lidl Balaton-áthúzást.


Rekord számú előnevezés
10 nappal az unikális nyíltvízi úszóesemény előtt soha nem volt ekkora az előzetes nevezések száma, ami már eddig meghaladta a 9800-at! Az előző évek tapasztalatai alapán várhatóan betelik a 12 000 fős létszám limit.

Úszik az ország
A hazai nevezők 1000 településről jönnek, 30%-uk budapesti, a legaktívabb vármegyék Pest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád. A három Balaton-parti megyéből érkezik a résztvevők 10%-a.

Úszóturizmus – Hírünk a világban
A magyarok mellet 43 országból 450 külföldi úszó is érkezik hozzánk július 22-én. A legtöbben Szlovákiából (126), Németországból (74), Romániából (35) neveztek.
Jótékonyság – Nemcsak a nevezői, de az adakozó-kedv is szárnyal
A Lidl Balaton-átúszásra résztvevőinek már a nevezés során lehetőségük volt jótékonykodni. Az esemény biztonságos lebonyolításába is közreműködő Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát eddig 1 200 000 Ft-tal támogatták az úszók, SUP-ozók.

Biztonságban a résztvevők
A nagyvilágban is egyedülálló, hogy egy ilyen hatalmas és gyönyörű tavat, ekkora létszámú, biztonságos körülmények között megszervezett eseményen át lehessen úszni. A különleges sportesemény biztonságának záloga ezúttal is a 200 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakított úszófolyosó, amelyben a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat.

Statisztikák – Nők és férfiak minden korosztályból a vízben
A nevezők 40%-a nő, ami azért figyelemre méltó, mert az első Balaton-átúszásokon mindössze 4% volt a hölgyek aránya, azaz mára megtízszereződött a szebbik nem részvétele.

Életkor szerinti megoszlás
18 éves korig    10,60%
19 - 25 évesek    9,30%
26 - 40 évesek    33,60%
41 - 50 évesek    27,00%
51 - 60 évesek    14,00%
61 - 70 évesek    4,70%
71 - 80 évesek    0,80%
80 év felettiek    0,10%

Úszó Erőd
A Magyar Honvédség nemcsak az esemény szervezéséből veszi ki részét, hanem több száz katonájuk, dolgozójuk át is ússza magyar tengert. Idén az „Úszó Erőd” kötelékében úszik dr. Böröndi Gábor altábornagy, a magyar Honvédség Vezérkari Főnöke is.

Művészek és élsportolók
A Lidl Balaton-átúszás népes mezőnyben számos neves, ismert ember is úszik, mások mellet Kamarás Iván és Lux Ádám színészek, valamint Gergely István kétszeres Olimpiai bajnok vízilabdázó. A tavalyi győztes Barabás Imre (1:02:46) junior válogatott nyíltvízi úszó is nevezett.

A Lidl Magyarország szerepvállalása
Az 5,2 km-es, vagy 2,6 km-es úszó távok, vagy az Áthúzás megtétele után a versenyzők a balatonboglári Platán Strandon érnek célba, ahol számos programmal várja őket és a szurkolókat a Lidl Magyarország.

„Vállalatunk hosszútávú célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás és a testmozgás fontosságára. A Lidl Balaton-átúszás névadó szponzorként immár hét éve azon dolgozunk, hogy minél több emberhez juttassuk el a sportos és egészséges éltmód üzenetét. Ezért idén is olyan programokkal várjuk az úszókat és a családokat, amelyek edukációs módon hívják fel a figyelmet a táplálkozással összefüggő egészségtudatosság fontosságára” - mondta Tőzsér Judit, a vállalat kommunikációs vezetője.

Mikor úszunk?
A megrendezésről az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumával és a Balatoni Vízirendészettel történő egyeztetést követően, az esemény előtt 2 nappal -július 20-án csütörtökön délben- adnak tájékoztatást a rendezők.

Az esetleges rossz időjárás miatti tartaléknapok: július 23., 29., 30., augusztus 5.,6., 12., 13.
Az elmúlt öt évben 3 alkalommal sikerült az első meghirdetett napon megrendezni az eseményt.

További információk:  
www.balaton-atuszas.hu
www.facebook.com/balatonatuszas

 

Sajtókapcsolat

Lidl sajtóosztály
sajto@lidl.hu

Megosztás

Egyéb dokumentumok
Tudj meg többet