A Lidl újabb fontos lépést tett: aláírta az állatvédelmi kódexet

Az élelmiszerláncok közül elsőként csatlakozott az aláírókhoz

15.12.2021 12:00:00 | Budapest

Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója

A Lidl Magyarország az élelmiszerláncok közül elsőként csatlakozott Magyarország Állatvédelmi Kódexéhez, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi-, Elemző- és Módszertani Központja hívott életre. Az állatvédelem fontos téma a vállalat számára, melyet több intézkedése által is támogat. A diszkontlánc a szándéknyilatkozat aláírásával megerősítette elköteleződését a szakmai alapokon és összefogáson nyugvó állatvédelem mellett.

Az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére 2021 októberében született meg Magyarország első Állatvédelmi Kódexe a tudományos élet képviselői, különböző kormányzati szervek, a civil szféra tagjai és önkéntes állatvédők támogatásával. A dokumentum célja, hogy egy egységes alapokon nyugvó, az állatvédelmet fókuszba helyező kezdeményezést hívjon életre. A dokumentumot az Agrárminisztérium részéről a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és 13 másik szervezet, többek között a Magyar Állatorvosi Kamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal írta alá elsőként, melyhez most a Lidl Magyarország is csatlakozott.

Az aláírás során Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora elmondta: „az Állatorvostudományi Egyetem a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne, így örömmel vállalkozott arra, hogy összegyűjtse és közös munkára kérje fel mindazokat a szervezeteket, amelyek önkéntes alapon készek tenni a felelős állattartásért és az állatvédelem fejlődéséért Magyarországon. Nagyon fontosnak tartja az Egyetem annak hangsúlyozását, hogy az állatvédelem – bár magában foglalja azt – túlmutat a társállatok jóllétén, és kiemelt feladata a gazdasági haszonállatok megfelelő körülményeinek biztosítása is.” A rektor hozzátette: „az Állatvédelmi Kódex közösségében szívesen látják az élelmiszerlánc minden olyan szereplőjét, amely az állatokról felelősen gondolkodik, így üdvözli a Lidl Magyarország csatlakozását.”

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a hazai élelmiszer-kiskereskedelem szereplői közül úttörőként képviselhetjük Magyarország első Állatvédelmi Kódexéhez való csatlakozásunkkal a felelős állatvédelem ügyét. Társadalmi felelősségvállalásunk és beszerzési politikánk részét képezi az állatjólét is, így örömmel csatlakozunk a kezdeményezéshez. – mondta Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója.

A Lidl Magyarország számos gyakorlata járul hozzá az állatvédelemhez, termékkínálata kialakításakor törekszik az állatjóléti elvek szem előtt tartására. Ezt mutatja többek között a vállalat fenntartható halászat és akvakultúra melletti elköteleződése is, aminek eredményeképpen egyre több terméket szerez be MSC vagy ASC tanúsítással. A halászati módszerekre és állományokra vonatkozó célkitűzéseit állásfoglalásban is rögzítette. Választékában ezenfelül a mélyalmos tojás mellett bio gazdálkodásból származó tojás is megtalálható, ezzel biztosítva az alternatív tartásmódokból származó termékeket a vásárlók számára. A Lidl üzletek polcain számos saját márkás húshelyettesítő termék is megtalálható, mely húsmentes alternatívát nyújt gazdasági haszonállatok nélkül.

Az áruházlánc kiáll a felelős állattartás ügye mellett is. 2016-ban indította el Telitálka kezdeményezését, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel segíthessen a nehéz sorsú állatokon. Az évről-évre megújuló kampány eredményeképpen az elmúlt években vásárlói összefogással a Budaörsi Állatmenhelyet, a NOÉ Állatotthont és a REX Kutyaotthont közel 60 tonna minőségi állateledellel támogatta.

Sajtókapcsolat

Lidl sajtóosztály
sajto@lidl.hu

Letöltés

Letöltés (160.61 KB)

Megosztás

Egyéb dokumentumok
Tudj meg többet