Procacao

Kakaó

A Lidl elkötelezettsége az elefántcsontparti fenntarthatóbb mezőgazdaság mellett

 Sokkal többről van szó puszta csokoládénál.  Kiskereskedőként a Lidl számára kiemelten fontos a nyersanyagok fenntartható termesztése, például a kakaó esetében is. Ez biztosítja, hogy az Afrikából származó kakaó hosszútávon hozzáférhető legyen, amellett, hogy megélhetést biztosít a helyi gazdálkodók számára és védi az esőerdőket, mint fontos ökoszisztémát.

Ezen elköteleződés mentén PROCACAO néven létrehoztunk egy oktatóközpontot Elefántcsontparton, a világ egyik legnagyobb kakaótermesztő országában a helyi gazdák számára, akik helyben tanulhatnak a fenntartható mezőgazdaságról és azokról a modern technológiákról, melyek révén környezetbarátabbá tehető a termesztés.

A PROCACAO program keretében a kakaótermesztők egyéb termékenyekkel is megismerkednek, amelyeket hatékonyan tudnak termeszteni. Ily módon a gazdák nemcsak saját megélhetőségük biztosításába fektetnek be, de a biodiverzitásra való odafigyeléssel a természeti környezetnek is kedveznek. A fenntarthatóbb mezőgazdaság révén a kistermelők és gazdálkodók jobban meg tudnak felelni az éghajlatváltozásból és az árak ingadozásából fakadó kihívásoknak. A program további pozitív hatása, hogy az edukáció révén a fiatal generációk jövedelme és megélhetése is biztosítottá válik.

A Procacao-ról

Procacao

A PROCACAO projektet a Lidl a Német Nemzetközi Együttműködési Ügynökséggel (GIZ) és az Elefántcsontparti Állami Vidékfejlesztési Minisztériummal (ANANDER) közösen indította el 2012-ben. A programban eddig 18 000 kakaótermesztő vett részt, akik a képzés révén mérhető sikereket értek el munkájukban. Csökkent a növényvédőszerek használata, így a talaj kímélése által már az első néhány évben ugyanazon a termőterületen magasabb hozam volt elérhető.

A program sikerét mutatja, hogy 2019-től az oktatóközpont képes finanszírozni önmagát, így az ANANDER és a kormány önállóan folytatja tovább a munkát. Ez tehát azt jelenti, hogy a kakaótermesztők a jövőben is részt tudnak venni az oktatásban.

Bővebb információért kattintson a videóra.

A Procacao sikere

18000

Képzett kakaótermesztő

8000

Képzés

Miért fontos a fenntartható kakaótermesztés?

Procacao

A globális szinten a termesztett kakaó kb. 40%-a Elefántcsontpartról származik. Ezzel az ország a világ legnagyobb kakaótermesztője. Az ország minden negyedik lakosa közvetett vagy közvetlen módon érintett a kakaóbab termesztésben, ezáltal összesen 6 millió ember él a kakaótermesztésből. A kakaó nagy része apró családi ültetvényeken terem, de egy idő után az elavult mezőgazdasági módszerekkel történő termesztés már nem volt jövedelmező. Ennek következtében elkezdődött az esőerdők illegális bevonása az új ültetvények számára, mely által számos faj élőhelye elpusztult.

A termesztés biztosítása mellett, a talaj és esőerdők tartós védelme érdekében fontos, hogy megismertessük a kakaótermesztőket a modern módszerekkel. A továbbképzés által a gazdák a jövőben is sikeresen működhetnek és hozzájárulhatnak a kakaó iránti globális kereslet fenntartható kielégítéséhez.

A PROCACAO projekttel megmutatjuk, hogy olyan nyersanyag esetén is mint a kakaó együtt járhat a mezőgazdaság és a környezetvédelem. A Lidl ezáltal jelentős mértékben hozzájárul a fenntarthatóbb kakaótermesztés előmozdításához.