biodiverzitás szabvány Lidl

Fókuszban a biodiverzitás védelme

A Lidl és a GLOBAL G.A.P. kiadta első iparági szintű biodiverzitás szabványát

A Lidl, a GLOBALG.A.P. tanúsító szervezet és partnereik befejezték a biológia sokféleség védelmére fókuszáló, a hagyományos európai gyümölcs- és zöldségtermesztésre vonatkozó egész iparágra kiterjedő szabvány kialakítását.

A GLOBALG.A.P. Add-On BioDiversity (Biodiverzitás Kiegészítő Modul) már elérhető minden piaci szereplő számára, mint a jól bevált GLOBALG.A.P. jó mezőgazdasági gyakorlatokra vonatkozó szabvány kiegészítő modulja. A Lidl az európai élelmiszer-kiskereskedők közül elsőként alkalmazza majd a szabványt, méghozzá kezdetben több mint 250, különböző európai országokból származó termelőre vonatkozóan. Következő lépésként a Lidl célja, hogy ezt az összes európai zöldség-gyümölcs beszállítójára kiterjessze.

Az első biodiverzitás-szabvány bevezetése a hagyományos európai zöldség- és gyümölcstermesztésben megmutatja, hogy mennyire fontos a kezdeményezés és az együttműködés. A szabvány révén az egész ágazatban minimumkövetelményeket határozhatunk meg a biológiai sokféleségre vonatkozóan. Ez szimbolikusan jelképezi a Lidl-nek azt a törekvését, hogy a teljes iparágra kiterjedő változásokat hajtson végre korunk egyik legsürgetőbb kihívásának, a biológiai sokféleség megőrzésének előmozdítása érdekében.

A biodiverzitás védelme az egyik legnagyobb kihívás az élelmiszerágazatban. A "biológiai sokféleség tiszteletben tartása" ezért a Lidl fenntarthatósági stratégiája hat fő fókuszterületének egyike. A Lidl ezzel hangsúlyozza, hogy a változatos és érintetlen természeti környezet milyen fontos saját üzleti tevékenysége és élelmiszer-kínálata számára egy jobb jövő érdekében. A GLOBALG.A.P kiegészítő moduljának közös fejlesztése összhangban van a Lidl jelenlegi biodiverzitási stratégiájával, amely egyértelmű megközelítést tartalmaz a biológiai sokféleség védelmének és fenntartható használatának előmozdítására. Ez kezdetben azon alapanyagok azonosítását jelenti, amelyek termesztése különösen nagy kockázatot jelent a biológiai sokféleségre nézve. Erre a célra többek között egy külön kockázati eszközt fejlesztettek ki.

További információ a kiegészítő modulról közvetlenül a GLOBALG.A.P. oldalán olvasható.

A fenntartható növénytermesztésért

biodiverzitás, Lidl

Hazai zöldség-gyümölcs beszállítóink 100%-a rendelkezik tanúsítvánnyal

A Lidl Magyarország felelősségének érzi, hogy termékbeszerzései ne veszélyeztessék az ökoszisztéma épségét, így figyel az értékláncában jelentkező közvetett környezeti hatások mérséklésére. A vállalat, beszerzési gyakorlatán keresztül a földhasználat, a környezetszennyezés és a biodiverzitás veszélyeztetésének visszaszorítását, a felelős mezőgazdasági és halászati gyakorlatok alkalmazását ösztönzi beszállítói és gyártói partnerei körében. A fenntartható növénytermesztés előmozdítása érdekében többek között törekszik arra, hogy a magyar tárgyalású virág-, zöldség- és gyümölcstermékeket olyan beszállítóktól szerezze be, amelyek rendelkeznek GLOBALG.A.P. által elismert szabványok szerinti tanúsítással. Az elkötelezettsége eredménye, hogy saját márkás kínálatát tekintve a Lidl Magyarország hazai tárgyalású zöldség-és gyümölcstermelő partnerei GLOBALG.A.P. szabvány szerint működnek, a beszállítóinak 100%-a rendelkezik tanúsítvánnyal. Zöldség-gyümölcs beszerzési politikánkról bővebb információ a vállalati honlapon található.