Tudatosság az étkezésben

Tudatosság az étkezésben

Ön hogyan tudja?

A só- és cukorfogyasztás kapcsán számos nézet és vélemény forog a köztudatban, főként az egészségtudatos táplálkozás, a betegségek megelőzésének vonatkozásában.

A barna cukor jobb, mint a fehér cukor

A barna cukor jobb, mint a fehér cukor.

A színválasztás általában igaz a kenyérre, de nem a cukorra. Mind a barna, mind a fehér cukor hasonló energiatartalmú. A hagyományosan készített barna cukor eltérő folyamatokon megy keresztül, de ez nem jelenti azt, hogy az egészség szempontjából jobb lenne és többet lehet belőle fogyasztani.

Ma már mindenbe cukrot tesznek, még a joghurtba, tejbe és a 100%-os gyümölcslébe is.

Ma már mindenbe cukrot tesznek, még a joghurtba, tejbe és a 100%-os gyümölcslébe is.

A natúr joghurtok és a gyümölcsök önmagukban tartalmaznak cukrot. Az élelmiszercímkéken azonban a jogszabály értelmében nem csak a hozzáadott cukrot, hanem a természetes formában előforduló mennyiséget is együttesen kell feltüntetni. A cukorbevitel csökkentése a hozzáadott cukorra vonatkozik. Gyümölcsléből, tej és tejtermékekből az új hazai táplálkozási ajánlásban szereplő mennyiségeket javasolt fogyasztani.

A nátrium azonos a konyhasóval.

A nátrium azonos a konyhasóval.

Fontos tudni, hogy a nátrium a konyhasó (nátrium-klorid) egyik alkotóeleme. A nátrium fontos az emberi szervezet számára. A magyar lakosság konyhasóból kétszer, háromszor többet fogyaszt. Így igaz, hogy a nátrium szükséges a szervezetnek, de az is igaz, hogy a konyhasó bevitelét csökkenteni kell

Egészséges táplálkozásban tilos a cukor fogyasztása.

Egészséges táplálkozásban tilos a cukor fogyasztása

Gyakran találkozunk azzal a téves gondolattal, mely szerint tilos cukrot fogyasztani. Egészséges táplálkozásban nincsenek abszolút tiltások, de nem mindegy a mennyiség és a gyakoriság, amely igaz a cukorra is. Egy átlagos felnőtt számára a javasolt fogyasztás napi maximum 5 dkg hozzáadott cukor lehet, ami körülbelül 12 teáskanálnyi mennyiséget jelent.

Ha nem sózom meg az ételt, nem jutok elég nátriumhoz.

Ha nem sózom meg az ételt, nem jutok elég nátriumhoz.

Sófogyasztásunk 70–75%-a feldolgozott élelmiszerekből származik. Így, ha nem használnánk a főzéshez, sütéshez belőle, akkor is nagyobb mennyiség jutna a szervezetünkbe. Hazánkban a feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitel legjelentősebb forrásai a kenyerek és pékáruk, második helyen a húskészítmények találhatók, majd a zöldségkonzervek, savanyúságok és a sajtok következnek.

Minden napra egy jó tanács

MINDEN NAPRA EGY JÓ TANÁCS

Válasszuk az egészségestudatos táplálkozás útját! Itt áll a hét minden napjára egy jótanács, melyeket ha megfogadunk, egy kis odafigyeléssel már tettünk lépéseket az egészségünkért.

  1. Válasszuk a kevesebb sót tartalmazó termékeket, az otthoni főzésnél só helyett használjunk zöldfűszereket. 
  2. Együnk rostdúsabb élelmiszereket, melyek segítenek a testsúly karbantartásában, hosszabb ideig okoznak jóllakottság-érzetet.
  3. 4 adag (40 dkg) zöldség és gyümölcs ajánlott a napi étrendben. 1 db alma, narancs vagy körte elfogyasztásával már 1 adagot teljesítettünk. 
  4. Minden nap együnk színesen! Válasszuk a piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, gyümölcsöket, melyek fontosak egészségünk megőrzésében. 
  5. A light termékekre jellemző, hogy kevesebb zsiradékot vagy kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak, ezért az energiaszegény étrendbe jól beilleszthetők. 
  6. Ha édességet szeretnénk, válasszunk gyakrabban tejjel, tejtermékkel, gyümölcsökkel készült finomságot. 
  7. Naponta fogyasszunk savanyított tejtermékeket (pl. sajtot, túrót, kefirt, joghurtot), válasszuk a kisebb zsírtartalmúakat.