TUDATOSSÁG A FŐZÉSBEN

TUDATOSSÁG A FŐZÉSBEN

Amit a sóról érdemes tudni

Már a népmeséből is tudjuk, hogy az emberek régen is mennyire szerették a sót. Ma sincs ez másképp, hiszen jóval többet használunk belőle, mint az szükséges lenne. Túlzott fogyasztása bizonyos betegségek kockázatát növelheti, például hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.

A készen vásárolt termékek nagy sótartalma és az otthoni bőségesebb használata a főzés során oda vezet, hogy a megfelelően sózott ételt ízetlennek érezzük. Érdemes tudni, hogy sóbevitelünk 70–75%-a feldolgozott élelmiszerekből származik. Ezért csökkentése nem az ebédlőasztalnál, de még csak nem is a konyhában kezdődik, hanem a vásárlásnál, ahol válasszuk gyakrabban a kisebb sótartalmú élelmiszereket. Ez ma már kóstolás nélkül is megvalósítható, mert az élelmiszercímkéken kötelező feltüntetni az adott termékben lévő só mennyiségét 100 grammra vonatkoztatva.

Zöldség- és főzelékfélék esetén a friss vagy a fagyasztott készítményeket részesítsük előnyben a tartósított készítményekkel szemben. Ne felejtsük, hogy a só csak a sok-sok fűszer egyike! A kevesebb só használatával nem lesz ízetlenebb az étel, hiszen számtalan fűszernövény teheti finomabbá a különböző fogásokat, például a majoránna, petrezselyemzöld, borsikafű, kakukkfű, tárkony, fokhagyma, hagyma, rozmaring, köménymag, kapor, snidling stb. Vessük be ízesítésre a friss zöldségeket is, mint például a paprikát, paradicsomot, sárgarépát. A sertéshús kevesebb sóval is elkészíthető, ha hagymával, paprikával, paradicsommal együtt sütjük vagy mustáros, babérleveles fűszerezést választunk.

Minimális só és cukor – maximális ízélmény!

Minimális só és cukor – maximális ízélmény!

Készítse el a Lidl Konyha alábbi népszerű receptjeit most minimális só, cukor hozzáadásával vagy akár nélkülük!