Fenntartható halászat

MSC

A Marine Stewardship Council (MSC) már évek óta a környezettudatos halászat és az ésszerű halkészlet-gazdálkodás érdekében tevékenykedik. A Lidl büszke arra, hogy ügyfeleinek az MSC által tanúsított mélyhűtött és hűtött termékek, valamint konzervek széles választékát kínálhatja. A Lidl-tonhalkonzerveken található kék logó a delfinek védelme iránti elkötelezettséget jelzi a tonhal halászata során. Az Earth Island Institut - amely a delfinkímélő halászat érdekében tevékenykedik - több mint 10 éve tanúsítja a Lidl tonhalkonzerveit.

Mi az az MSC?
Az MSC (angolul: Marine Stewardship Council), magyarul „Tengergazdálkodási Tanács” egy független, globális és közhasznú intézmény, amelyet 1992-ben alapítottak a túlhalászás problémájának megoldása érdekében. Az óceánokat olyan erősen lehalásszák, hogy a halállományok mindenhol fogynak. Ez világszerte károsítja a tengerek ökológiai rendszereit, valamint a halfeldolgozó ipart. Az MSC egy környezetvédelmi standardot fejlesztett ki, amelynek alapján a halászati cégek világszerte függetlenül értékelhetők. Aki teljesíti a standard elveit, termékein feltüntetheti a kék MSC-pecsétet.

Mit jelent az MSC-pecsét?
Az MSC-pecséttel ellátott termékek környezetvédelmi szempontból megfelelő halászatot garantálnak. A logó mindig a Lidl-termékek jobb sarkában található, sárga háttérrel.

Az MSC három elve

1. A halállományok állapota
A halászatot az állományok túlhalászásának és kimerítésének elkerülésével kell végezni. Az állományoknak bizonyíthatóan regenerálódniuk kell, a halászatnak nem szabad megváltoztatnia az állományok életkori, nemi és genetikai adottságok szerinti összetételét.

2. A halászat hatásai a tengeri környezetre
A halászat során figyelembe kell venni a tenger ökológiai rendszerét, amelynek struktúráját, produktivitását, sokszínűségét és funkcióit nem szabad károsan befolyásolni. A fajok közötti természetes kapcsolatokat, valamint a biológiai sokszínűséget nem szabad veszélyeztetni.

3. Halászati menedzsmentrendszerek
Minden halászathoz egy halászati menedzsmentrendszert kell rendelni, amely figyelembe veszi a helyi, nemzeti és nemzetközi törvényeket és irányelveket. Ennek a tenger fenntartható hasznosítására kell irányulnia, továbbá intézményi és üzemi standardjainak is ehhez kell igazodniuk.

A felvilágosítás a fenntartható halfogyasztás alfája és ómegája
Az MSC üdvözli a Lidl környezetkímélő halászat iránti elkötelezettségét. Rupert Howes, az MSC ügyvezetője így vélekedik: „A Lidl 2006 októberében jelentkezett először MSC-haltermékekkel és azóta folyamatosan bővíti MSC-termékkínálatát. A Lidl komolyan veszi a fenntarthatóságot a halak és a tenger gyümölcsei halászata terén. A diszkont áruház nagy helyet biztosít az MSC-pecsétnek a csomagolásokon, és így az MSC-logóra irányítja a fogyasztó figyelmét. A Lidl szórólapjain - és most már honlapján is - elmagyarázza ügyfeleinek, mit jelent az MSC-pecsét. A felvilágosítás fontos és szükséges lépés a környezetkímélő gyakorlat érdekében nyújtott támogatás megszerzéséhez. Az MSC-pecsét megkönnyíti a fogyasztók számára, hogy kinyilvánítsák ezt a támogatást.”

A Lidl az MSC-vel együttműködve szólítja meg szállítóit, ismertebbé teszi az MSC környezetvédelmi standardját, valamint ösztönöz a tanúsításra. A Lidl ily módon hozzájárul a halfeldolgozó ipar fenntarthatóságához, és segít az egészséges halélelmiszerrel történő hosszú távú ellátásban. A Lidl-nél MSC-vel jelölt termékek nemcsak Németországban, hanem 17 további európai országban is kaphatók.

Delfinkímélő tonhalhalászat az Earth Island Institut által végzett ellenőrzés következtében

Dolphin Safe

A Lidl a delfinkímélő tonhalhalászat (Dolphin Safe) nemzetközi ellenőrző programjának első és legrégebbi támogatói és tagjai közé tartozik, így már régóta tevékenykedik a delfinek és más tengeri állatok tonhalhalászat közbeni védelme érdekében.

A delfinkímélő tonhalhalászat ISO-tanúsítvánnyal rendelkező nemzetközi ellenőrző programját a 90-es évek elején az amerikai Earth Island Institute (EII) hívta életre annak érdekében, hogy megállítsa annak a több millió delfinnek az elpusztítását, amelyek tonhalhalászat során veszítik az életüket. A Lidl összes tonhalkonzerve magán viseli az Earth Island Institute kék "Safe"-logóját.

Delfinkímélő tonhalhalászat az Earth Island Institut által végzett ellenőrzés következtében

A Lidl a delfinkímélő tonhalhalászat (Dolphin Safe) nemzetközi ellenőrző programjának első és legrégebbi támogatói és tagjai közé tartozik, így már régóta tevékenykedik a delfinek és más tengeri állatok tonhalhalászat közbeni védelme érdekében.

A delfinkímélő tonhalhalászat ISO-tanúsítvánnyal rendelkező nemzetközi ellenőrző programját a 90-es évek elején az amerikai Earth Island Institute (EII) hívta életre annak érdekében, hogy megállítsa annak a több millió delfinnek az elpusztítását, amelyek tonhalhalászat során veszítik az életüket.

A Lidl összes tonhalkonzerve magán viseli az Earth Island Institute kék "Safe"-logóját.

Tengeri halászat

Annak érdekében, hogy a hal a jövőben is szerepelhessen az étlapon, a Lidl támogatja a fenntartható halászat és halászati módszerek elveit. Korunk egyik alapvető kihívása a tengerek ökológiai rendszereinek megóvása, valamint a halállományok biztosítása a jövő generációi számára.