Élelmiszerhősök

Élelmiszerhősök

Élelmiszerhősök verseny diákonak!

Élelmiszerhősök

Keressük azokat a diákokat, akik a legügyesebb ételmentők!

Megéri kitölteni a 12 kérdésből álló online tudáspróbát!

A Lidl Magyarország elindította Élelmiszerhősök versenyét a felső tagozatos általános iskolások körében. 
Keressük azokat a diákokat, akik profik az élelmiszerpazarlás elkerülésében! 
Megéri kitölteni a 12 kérdésből álló online tudáspróbát, hiszen a legügyesebbek értékes nyereménnyel gazdagodnak!
Kitöltési határidő: 2024. szeptember 27. és október 21. között 
A verseny részleteit a versenyfelhívás tartalmazza.
A versenyre jelentkezés feltétele a versenyfelhívásban és az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadása. 
Szakmai együttműködő partnerünk a Felelős Gasztrohős Alapítvány

Versenyfelhívás és adatkezelési tájékoztató

A versenyre jelentkezés feltétele a versenyfelhívásban és az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadása, a versenyző szülőjének/gondviselőjének/törvényes képviselőjének kapcsolódó nyilatkozattétele. 

A verseny keretében keressük a Legkörnyezettudatosabb osztályt!

Élelmiszerhős

A legtöbb pontot összegyűjtő osztály is nyer!

Nyerjétek meg az interaktív programot az osztálynak!

Megéri az osztályból minél többen versenybe szállni, mert a legtöbb pontot összegyűjtő osztály is!

A legprofibb ételmentő osztály rész vehet a Felelős Gasztrohős Alapatvány Padtárs Programján, melyet a szervezet a nyertes osztály iskolájában tart meg.  

Az interaktív ökotudatos tanórán játékos formában tanulhatnak a diákok arról, hogy hogyan figyelhetünk az élelmiszer-pazarlás elkerülésére. 

Tippek Élelmiszerhősöknek

tipp 1

Az ételek kidobása nagy környezetterhelést jelent a bolygónkra, ezért fontos, hogy figyeljünk arra, hogy minél kevesebb élelmiszer váljon hulladékká. 
 

tipp 2

Fontos, hogy bevásárlás előtt bevásárlólistát csinálunk, és csak azt és annyit vásárolunk, ami a listán van és tervezzük meg előre, hogy mennyi ételt főzzünk, hogy minél kevesebb felesleg maradjon. 

tipp 3

Fontos, hogy az optimális hűtési hőmérsékleten (0-5 fok) hűtsük a hűtőben az élelmiszereket. 

tipp 4

 Fontos, hogy a hűtőben a megfelelő helyen tároljuk az ételeket, élelmiszereket. A legjobb helye például a zöldségeknek, gyümölcsöknek a hűtő alsó polcán van. 

tippek 5

Fontos, hogy fagyasztáshoz olyan edényeket, zacskókat használjunk, amely csomagolása jelzi, hogy alkalmas rá. Ha úgy látjuk, hogy nem fog elfogyni a pékáru (kenyér, kifli, zsemle), inkább tegyük be a fagyasztóba. Kisebb adagokba csomagolva fagyasszuk le a maradékot, így gyorsabban kiolvad majd. 

tippek 6

Nem mindegy, hogy mennyi ideig tároljuk a fagyasztóban az ételeket, a pizzát például 2-3 hónapig ajánlott. 

tippek 7

Fontos, hogy ha hűtéssel, fagyasztással nem tudunk tenni a pazarlás ellen, próbáljuk újra felhasználni az élelmiszereket. Például, ha már nem fér a hűtendő gyümölcs a hűtőbe, készíthetünk belőle lekvárt. 

tippek 8

Ha túl sok étel maradt meg az ebédből és nem fér a hűtőbe, fagyasztóba, odaadhatjuk például a szomszédoknak is, vagy felajánlhatjuk olyan szervezetnek, aki még aznap rászoruló emberekhez juttatja el.