Új célokat tűzött ki a Lidl a műanyagfelhasználás elleni küzdelemben

01.07.2021 10:00:00 | Budapest

Lidl műanyagcsökkentés

A Schwarz Csoport REset Plastic műanyag stratégiájának részeként a Lidl Magyarország célul tűzte ki, hogy 2025-ig a sajátmárkás termékeinek csomagolásában átlagosan legalább 20%-ban újrahasznosított anyagot használ fel. Továbbá törekszik arra, hogy 2021 végéig kivonja a sajátmárkás csomagolóanyagaiból a fekete műanyagot, ezáltal jelentősen növelve a csomagolás újrafeldolgozhatóságát.

A Lidl Magyarország 2018-ban kötelezte el magát a fenntarthatóbb műanyaghasználat mellett azáltal, hogy vállalta, 2025-ig 20%-kal csökkenti műanyagfelhasználását, sajátmárkás termékeinek csomagolásának 100%-át pedig maximálisan újrahasznosíthatóvá teszi. E törekvések mentén az áruházlánc már számos csomagolását átalakította, ahol lehetséges, elhagyta a műanyagot, csökkentette a mennyiségét, növelte az újrahasznosíthatóságot vagy újrahasznosított műanyagot használt fel.

Beszállítóival együttműködve a diszkontlánc folyamatosan optimalizálja többek között zöldség-gyümölcs kínálatában is a csomagolást, aminek eredményeképpen 2020-ban, éves szinten több mint 24,94 tonna műanyagot takarított meg a vállalat. A lédig termékek környezetkímélőbb tárolására és szállítására alternatív megoldásként újrahasználható zsákot is kínál vásárlóinak a Lidl. A Next Level Darált karbonsemleges  vegán termék esetében 67%-kal, a Next Level Burger készítménynél 71%-kal csökkent 2020-ban a műanyag csomagolás, amit újrahasznosítható papírral helyettesített az áruházlánc. Tavaly számos W5 tisztítószer flakonja is megújult, amelyek a fejlesztések által nemcsak újrahasznosíthatóak, de 100%-ban újrahasznosított műanyagból is készülnek.

Az új műanyagcélokkal a Lidl további konkrét lépéseket tett a műanyagfelhasználás elleni küzdelemben, a fenntarthatóbb csomagolás és a körkörös gazdaság modelljének előmozdítása érdekében. A körkörös gazdaság célja a termékek élettartamának megnövelése azáltal, hogy újrahasznosíthatóságuk biztosításával az alapanyagokból új késztermékek nyerhetőek, így a hulladék mennyisége is csökken. „A műanyag elkerülése és csökkentése mellett fontos törekvésünk, hogy a fekete műanyag használatának megszüntetésével elősegítsük a csomagolások újrahasznosíthatóságát. Ezenfelül az újrahasznosított anyagok használata egyértelműen jelzi elkötelezettségünket a körkörös gazdaság mellett”- mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

A teljes cél- és intézkedéscsomaggal a Lidl Magyarország a Schwarz Csoport átfogó REset Plastic műanyag stratégiáját támogatja, amely a műanyag elkerülésétől kezdve a tervezésen és az újrahasznosításon át az innovációt és az oktatást is magában foglalja.

A REset Plastic-ról

A Schwarz csoport a Lidl és Kaufland kiskereskedelmi vállalataival az egyik legnagyobb nemzetközi kiskereskedő, aki tudatában van és vállalja is a környezet iránti felelősségét. A REset Plastic a csoport által kifejlesztett nemzetközileg alkalmazott átfogó stratégia, mely öt cselekvési területet fed le. Az elkerüléstől a tervezésen és az újrahasznosításon át az innovációt és az oktatást is magában foglalja. Ezáltal csökken a műanyaghasználat és megvalósul a zárt körforgás elve.

A REset Plastic cselekvési területeinek 5 alapelve – a Schwarz Group műanyag stratégiája:

REduce – csökkentés
A fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve, ahol lehetséges, csökkentjük a műanyagot. Nem csak a csomagolásban!
REdesign – újratervezés
Újrahasznosítható csomagolásokat tervezünk a zárt körforgás elérése érdekében.
REcycle – újrahasznosítás
A zárt körforgás megvalósításához összegyűjtjük, válogatjuk és újrahasznosítjuk a műanyagot.
REmove - Mentesítés
Támogatjuk a környezetünk műanyagtól való mentesítését.
REsearch - Kutatás
Befektetünk az újrahasznosítással összefüggő innovatív megoldások fejlesztésébe és kutatásába, illetve a témával kapcsolatos edukációba is.
Bővebben: lidl.hu/reset-plastic  

 

Sajtókapcsolat

Lidl sajtóosztály
sajto@lidl.hu

Letöltés

Letöltés (148.55 KB)

Megosztás

Egyéb dokumentumok
Tudj meg többet