Mikroműanyag

Mikroműanyag

A Lidl „Összetétel mikroműanyag nélkül” jelölése

Mikroműanyag

Átláthatóság a vásárlóink számára: A Lidl bemutatja az „Összetétel mikroműanyagok nélkül" jelölését

A műanyag része mindennapi életünknek. Különböző módokon kerülhet a környezetünkbe és elsősorban vizeinket, óceánjainkat szennyezi. A kozmetikai és testápolási termékekben található legkisebb műanyag szemcsék is hozzájárulnak a környezeti hatásokhoz, ezért a Lidl célul tűzte ki, hogy ezeket az apró műanyagrészecskéket, más néven mikroműanyagokat eltávolítja termékeinek összetételéből: Magyarországon a kozmetikai termékek nagy részének 2021 végéig mikroműanyag-mentesnek kell lennie.

Annak érdekében, hogy a Lidl vásárlói könnyen és gyorsan azonosíthassák, hogy az összetevőket tekintve mely termékek mikroműanyag-mentesek, a Lidl bevezette az „Összetétel mikroműanyag nélkül" jelölését.

A Lidl a fenntarthatóság melletti elkötelezettségének részeként 2015 óta intenzíven foglalkozik a mikroműanyagok kérdésével és hisz csökkentésük fontosságában. Az elővigyázatosság elvével összhangban, a kozmetikai és testápolási termékek beszállítóval szoros együttműködésben a Lidl elkötelezte magát amellett, hogy saját márkás termékeinek összetételében nem használ szilárd, elsődleges, A-típusú mikroműanyagokat. A vállalás az 5 miliméternél kisebb, súrolóhatású mikroműanyagokra, valamint a biológiailag nem lebomló, szintetikus polimerekre vonatkozik, amelyek lehetnek szilárdak, diszpergált, gélszerű, oldott vagy folyékony állagúak. A mikroműanyagok csökkentése mellett a vállalat kutatja azokat az azonos tulajdonsággal rendelkező, környezetkímélő helyettesítő anyagokat, melyeket a kozmetikai és testápolási termékek esetében alkalmazni tud.

Ezzel a fejlesztéssel a Lidl nemcsak a vásárlói igényeknek szeretne eleget tenni, de segít megvédeni a környezetet a műanyagszennyezéstől is.

A mikroműanyagok meghatározása

Mivel jelenleg nincs egységes meghatározása a mikroműanyagoknak, a Schwarz-csoport, amelyhez a Lidl és a Kaufland is tartozik, megalkotta saját definícióját: a Lidl értelmezése szerint a mikroműanyag részecskék szilárd, vizuálisa felismerhető műanyag részecskék, amelyek öt milliméternél kisebbek, dörzsölő hatásúak és vízben nem oldódnak. A jövőben a Lidl beszállítóinak is meg kell felelniük a mikroműanyagokkal kapcsolatos követelményeknek.

Jelenleg a következő mikroműanyag típusokat vesszük figyelembe: poliamid (PA), polietilén (PE), polietilén-tereftalát (PET), poliészter (PES), poliimid (PI), polipropilén (PP), poliuretán (PUR).

A Lidl saját márkás termékeinek előállításába egyéb, biológiai úton nem lebomló szintetikus polimereket is bevonunk, amelyek lehetnek szilárdak, diszpergált, gélszerű, oldott vagy folyékony állagúak. Részletesebb információ ezekről az anyagokról a mikroműanyag csökkentésére vonatkozó állásfoglalásunkban található.

Valamennyi Lidl termék a termékbiztonság szempontjából a legmagasabb előírások szerint készül.

A mikroműanyagok két típusa

elsodleges_muanyag

Elsődleges mikroműanyagok

Az elsődleges mikroműanyagok az öt milliméternél kisebb részecskék.
Két típusuk van:
A-típus: Olyan műanyagrészecskék, melyeket az előállítás során szándékosan adnak hozzá a kozmetikai és ápolószerekhez, például fogkrémekhez, tusfürdőkhöz vagy hámlasztókhoz, hogy bizonyos tulajdonságokat kölcsönözzenek a termékeknek.
B-típus: A mikroműanyagok ezen típusa a műanyagot tartalmazó termékek hétköznapi használata során keletkezik, mint például a gumiabroncsok kopásakor vagy a szintetikus szálak felhasználásával készült ruhák mosásakor.

masodlagos_muanyagok

Másodlagos mikroműanyag

A másodlagos mikroműanyagok a természetbe kerülő nagyobb műanyag alkotóelemek bomlása során keletkeznek. A műanyag az időjárás, a napsugárzás, eső, szél hatására egyre kisebb részecskékre bomlik.

Még több információ a mikroműanyagokról

Miért használják a mikroműanyagokat a kozmetikai és ápolási termékekben?
A kozmetikai és ápolási termékekben található mikroműanyagoknak számos funkciója van. A samponok esetében például megkönnyítik a mosás utáni fésülést. Egyéb termékek esetében elősegítik a krémek, folyékony ápolószerek felszívódását, javítják a napvédő termékek vízállóságát, opálosító szerként krémesebb megjelenést biztosítanak a szappanoknak.

Hogyan kerülhetjük el a mikroműanyagokat?
A mikroműanyagok helyett a Lidl a környezetbarátabb alternatívákra fókuszál, például a polietilén (PE) és polipropilén (PP) alapú szilárd mikroműanyagot a radírozó hatású tusfürdőkben perlitszemcsékre, míg az arcradírjainkban bambuszőrleményre cseréljük le.

Annak érdekében, hogy a jövőben a folyékony mikroműanyag helyett is alternatív megoldásokkal éljünk, beszállítóinkkal szoros együttműködésben teszteljük és értékeljük az alternatív anyagokat a termékbiztonság, a környezettel való kompatibilitás, hatékonyság és a technológiai alkalmazhatóság tekintetében.

A mikroműanyaggal kapcsolatos kihívások a környezetet tekintve     
A biológiai úton nem lebomló mikroműanyagok az óceánokban élő organizmusokba bejuthatnak, ezáltal az emberi táplálékláncba is bekerülhetnek. Azt, hogy ezek a műanyag részecskék milyen mértékben jelentenek veszélyt az emberekre és az állatokra, különböző tudományos tanulmányok jelenleg is kutatják.

Vitathatatlan, hogy a műanyag nem része a természeti környezetünknek, ezért a Lidl, a REset Plastic stratégia részeként elkötelezett a műanyagkibocsátás csökkentése mellett.

Osztályozás a REset Plastic stratégiánkban

REset Plastic

A mikroműanyagok kérdése a REset Plastic stratégia része

Az integrált REset Plastic stratégiával a Schwarz Csoport célul tűzte ki, hogy csökkenti a műanyagfelhasználást, valamint a felhasznált műanyagot újrahasznosíthatóvá teszi a zárt körforgás elvének hosszútávú megvalósulása érdekében. Ennek érdekében a Csoport vállalja a felelősséget, hogy környezettudatos módon jár el.

Ennek megfelelően a Lidl kereskedelmi részlege beszállítóival együttműködve dolgozik a REset Plastic REdesign (Újratervezés) cselekvési területén a termékek és a termékek csomagolásának optimalizálása érdekében. Példa erre a saját márkás kozmetikai és ápolási termékekben található mikroműanyagok következetes csökkentése.

A cél: környezetbarátabb alternatívák a mikroműanyagok helyett.

A holisztikus, nemzetközi REset Plastic stratégia a következő öt cselekvési területet különböztet meg: REduce, REdesign, REcycle, REmove, REsearch.

Bővebb információ: www.reset-plastic.com