A nők szerepének erősítését célzó irányelv

Az ENSZ kezdeményezés aláírásával a Lidl elkötelezi magát a nemek közötti egyenlőség gyakorlati megvalósítása mellett

A nemek közötti egyenlőség előmozdítása szerves része vállalati kultúránknak. Ezen elköteleződésünk nyilvános megerősítéseként a Lidl aláírta az ENSZ Nők szerepének erősítését célzó irányelvét (WEPs).

• Célunk, hogy tovább növeljük a női vezetők arányát közép- és felső vezetői szinten.

• Egységes fizetési struktúrákkal dolgozunk, melyek olyan objektív kritériumokon alapulnak, mint a szakmai tapasztalat, a képesítés, illetve készségek és képességek.

• Ösztönözzük és elvárjuk az esélyegyenlőségre vonatkozó politikát az értéklánc mentén együttműködő partnereinktől.

Esélyegyenlőség mindenkinek - a Lidl már jó úton van

A Lidl Magyarország aktívan folytatja a nemek közötti egyenlőség előmozdítását mind a vállalaton belül, mind értékláncát tekintve. Az áruházlánc meg van győződve arról, hogy az esélyegyenlőség és a sokszínűség a hosszútávú siker alapvető elemei. Ezért ezt vállalati alapelveinkben és magatartási kódexünkben is rögzítettük.

Ez a gyakorlatban a következőket jelenti:

A nők arányának növelése a vezetői pozíciókban: célunk, hogy minél több nő kerüljön vezetői pozícióba közép- és felsővezetői szinten. Ez a törekvés a munka és a magánélet közötti pozitív egyensúly megteremtésének különös kihívását is jelenti mind a nők, mind a férfiak számára. Ennek érdekében a Lidl proaktív lépéseket tesz érdekében, hogy minden munkavállalót tájékoztasson a várandóssággal, szülési és szülői szabadsággal kapcsolatos szervezeti megoldásokról.

A Lidl minden alkalmazott számára azonos karrierlehetőségeket kínál: az egységes fizetési struktúrák olyan objektív kritériumokon alapulnak, mint a szakmai tapasztalat, a képesítés, illetve készségek és képességek. Ezen felül az áruházlánc minden alkalmazott számára egyenlő hozzáférést biztosít a képzési és fejlesztési lehetőségekhez.

Bizalmi személyek munkavállalóink számára: a vállalat független és pártatlan kapcsolattartó személyeket jelöl ki, akikhez a munkavállalók mind általános, mind a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos panaszokkal fordulhatnak.

Esélyegyenlőség a beszállítói láncunkban: vállalati felelősségvállalásunk részeként a nemek közötti egyenlőség és az esélyegyenlőség alapelveit ellátási láncainkban is támogatjuk: globális partnereinket tekintve elvárjuk és ösztönözzük az esélyegyenlőséget és erről tájékoztatást is nyújtunk a vállalati átvilágításról szóló kibővetett állásfoglalásunkban.

ENSZ nők szerepének erősítését célzó irányelv

WEPs

A WEPs (Women’s Empowerment Principles) az ENSZ Nők és az ENSZ Globális Megállapodás 2010-ben létrehozott egyesített kezdeményezése.

Ez az első olyan világméretű kezdeményezés, amelynek célja a nők vállalatokon belüli szerepének előmozdítása és erősítése.

 A következő hét alapelv célja, hogy iránymutatást nyújtson a szervezeteknek a nemek közötti egyenlőség előmozdításában:

1. Nemi esélyegyenlőség kialakítása a vállalati kultúrában
2. Egyenlő bánásmód nőkkel és férfiakkal szemben a munkahelyen – emberi jogok és előítéletmentesség támogatása
3. Egészség, biztonság és jóllét biztosítása minden munkavállaló számára
4. A nők oktatásának, képzésének és szakmai fejlődésének támogatása
5. A nők vállalkozószellemének előmozdítása, a nők részvételének erősítése a közbeszerzéseken, a nők méltóságának tiszteletben tartása minden marketing tevékenység során
6. Az esélyegyenlőség előmozdítása közösségi kezdeményezések és lobbizás révén
7. A nemi esélyegyenlőség terén elért eredmények mérése és közzététele

A gazdasági gyakorlaton alapuló önkéntes alapelvek célja, hogy támogassa a vállalatokat a meglévő, a nők támogatásához szükséges szabályozások és programok létrehozásában vagy bevezetésében.