edesviz

Édesvíz

A víz – erőforrás

A víz elengedhetetlen az emberiség túléléséhez, ezért a 21. század egyik központi jelentőségű kihívása, hogy elegendő tiszta vizet biztosítson a világ gyarapodó népessége számára. A tiszta vízhez való hozzáférést 2010-ben emberi jogként határozta meg az ENSZ: vízbevitel vagy higiénés célból minden embernek joga van a tiszta vízhez. Az édesvíz elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági termékek előállításához is.

A világszerte felhasznált vízkészletek hetven százaléka a mezőgazdaság által kerül felhasználásra, többségét öntözésre és élelmiszer-előállításra használják. Húsz százalékát az ipar, tíz százalékát pedig a háztartások használják. A nagymértékű vízfogyasztása által az ipar és a mezőgazdaság gyártási-termelői folyamatai a vízszennyezéshez is hozzájárulnak.

edesviz

A tudatosabb vízhasználatért

A Lidl számára a víz nem a jövő problémája, hanem a jelen kulcsfontosságú témája. Bevételeink nagyrésze mezőgazdasági termékekből származik. Mivel a mezőgazdaság különösen nagymennyiségű vizet használ, részt kell vennünk a felhasználás okozta negatív hatások mérséklésében. Ezért nagyon fontos számunkra a víz felelősségteljes kezelése, az víz, mint erőforrás hatékonyabb felhasználása. Ez saját vízfogyasztásunk csökkentésével, de mindenekelőtt a teljes értékláncot érintő vízfelhasználásra, úgynevezett vízlábnyomra való odafigyeléssel érhető el.

A víz erőforrásként való hatékony felhasználását tekintve a felelősségvállalás nagyon fontos számunkra. Ezt saját vízfogyasztásunk csökkentésével, de mindenekelőtt a teljes értékláncot érintő vízfelhasználás, az úgynevezett vízlábnyom figyelembevételével érhetjük el. Például egy csésze kávé (125 ml) vízlábnyoma 132 liter, amelynek nagy részét a kávéüzemek által használt vízmennyiség teszi ki. A nagy vízlábnyom az esős vidékéken kevésbé problémás, mint a száraz területeken. Tehát pusztán a vízlábnyom figyelembevétele nem elegendő.

A területi kihívások figyelembevétele mellett a Lidl számára központi kérdés a teljes értékláncot érintő vízfelhasználás tekintetbe vétele. Ehhez vízkockázat elemzéseket készítünk, melyeket beszállítóinkkal közösen fel tudjuk használni arra, hogy fenntarthatóbb módon alakítsuk át a vízfelhasználásunkat.

A Lidl elkötelezettsége a fenntartható víz mellett

A Lidl aktívan dolgozik azon, hogy változásokat indítson el a vízgazdálkodás területén. Az egyik ilyen intézkedése, hogy bővítse a tanúsított termékek arányát a kínálatában, amelyek összefüggésben vannak a víz tematikával. Ezért támogatjuk a felismerhető termékjelölő kezdeményezéseket és egyidejűleg biztosítjuk a fenntartható gyártási gyakorlatok minimum előírásait. Például a Lidl tagja az Alliance for Water Stewardship-nek (AWS), amelynek célja a társadalmilag tisztességes, ökológiailag fenntartható és gazdaságilag előnyös vízhelhasználás. Pontosabban az AWS az első globális, nemzetközi szabvány, amely független, ellenőrizhető keretek között méri társadalmi, környezeti és gazdasági szempontok alapján a vízhasználatot. Ezenfelül szeretnénk szorosabban együttműködni olyan tanúsításokkal, amelyek kifejezetten a vízre fókuszálnak, ilyen például a Global GAP Spring.

A Lidl 2014-ben a Greenpeace Detox, méregtelenítő elkötelezettségéhez csatlakozva vállalta, hogy a Greenpeace által potenciálisan káros anyagnak minősített 11 vegyi anyag használatát és kibocsátását 2020-ig nagymértékben kivonja a saját márkás textil és cipő termékeinek gyártásából. A Detox kötelezettségvállalás szerint a gyáraink szennyvizeit és szennyvíziszapjait évente legalább egyszer tesztelik a szennyező anyagokra annak biztosítása érdekében, hogy a kémiai specifikációk megvalósulnak.

A Lidl egyéb tervei a vízgazdálkodás területén

A már megtett intézkedések mellett egy olyan vízpolitikát bemutató dokumentumot is kiadtunk, ami a növekvő vízfogyasztás és vízszennyezés globális kihívásaira vonatkozó cselekvési keretünket mutatja be. A vízpolitikával nemcsak átlátható tájékoztatást szeretnénk adni a területen megtett intézkedéseinkről, hanem további célokat és intézkedéseket is levezethetünk, melyekkel a Lidlnél sikeresen hozzájárulunk a globális vízprobléma megoldásához. Tudjon meg többet vízpolitikánkról.

 

save_water

Minden csepp számít – egyszerű vizet megtakarítani

Az ellátási láncon belüli vízgazdálkodás optimalizálása mellett „Save water” jelölésünkkel szeretnénk érzékenyíteni vásárlóinkat is a tudatosabb vízhasználatot tekintve. A logó például olyan kiválasztott termékek csomagolásának hátoldalán lesz megtalálható, amelyek használatához vízre van szükség. A vásárlók ezáltal már a vásárláskor gondolkodhatnak saját vízfelhasználásukon, illetve akkor is, amikor már használják a termékeket.  Ez összhangban áll azzal a mottóval, hogy mindenki tehet valamit a vízfogyasztása csökkentéséért és ezáltal hozzájárulhat a vízkészleteink megőrzéséhez.

Mindazok számára, akik az otthoni víztakarékosság témájával szeretnének foglalkozni, az alábbiakban összefoglaltunk néhány egyszerű tippet a víz tudatos használatával kapcsolatban.

tippek